"Прозрачност без граници" с мерки срещу наводненията

17:59, 14 яну 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциация "Прозрачност без граници" представи резултатите от проект, фокусиран върху контролната работа на институциите на местно ниво в две области - социални грижи за деца в риск и екология и превенция от наводнения в населените места, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

По двете теми София Topnovini.bg потърси за коментар програмния директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Ваня Нушева, която разказа за резултатите от наблюдението в двете области.

"Те са специфични по своя характер. По отношение на социалните грижи за деца в риск, установихме, че в момента системата започва да се създава и да функционира. В последните няколко години тече процес за закриване на домове за деца, лишени от родителски грижи, тъй като те нямаха ефективен начин на организация. Установихме, че все още системата за социални грижи не е готова за външен мониторинг и не е достатъчно добре финансирана. Средствата са оскъдни, но наред с това, те не се планират ефективно", обясни Нушева.

По думите й в последните години са създадени редица центрове за настаняване от семеен тип, без да е направена оценка на нуждите.

"Сключването на краткосрочни договори с външни доставчици също е проблем, тъй като това не дава възможност за предвидимост и стабилност на системата. Финансовият контрол също не достатъчно ефективен", посочи тя. 

По темата за интернатите и резултатите от докладите, които преди дни представи омбудсманът Мая Манолова, Нушева коментира, че интернатите са неразумен и неадекватен начин на предоставяне на социални грижи.

"Именно затова в последните години започна закриването им. Не сме правили среща все още с омбудсмана Мая Манолова, но със сигурност ще й предоставим и нашите резултати. Организирахме една дискусия във Враца, в рамките на която присъстваха представители на институциите от Враца, Плевен и Видин. Това всъщност са изследваните общини. Ще представим и програмата за подобряването на работата в тази област", уточни Нушева.

"По отношение на проблемите в екологията, направихме фокусирано наблюдение в друг район от страната - Южен централен, на територията на общините Пловдив, Пазарджик, Смолян и Хасково. Избрахме ги, защото там имаше наводнения през предходните години. Резултатите показаха, че не е изградена система за финансово осигуряване за поддържане проводимостта на реките. Не се осъществява и достатъчен контрол на поддържане проводимостта на тези реки в участъци, предхождащи населените места", подчерта Нушева.

Според нея, същественият дефицит, който констатирали е, че кметовете и областните управители не разполагат с предварително предвидени финансови ресурси, които да гарантират извършването на тази дейност.

"След като вече няколко пъти сме свидетели на поредица от наводнения, заради непочистване на реките, е необходимо да погледнем по друг начин на работата на тази система. Важна роля имат и местните власти, не само Басейнова дирекция", каза още Ваня Нушева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама