Цената на бензина трябва да е 1.50 лв./л, твърди финансов анализатор

17:47, 14 яну 16 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реалната цена на бензина в България трябва да е 1.50-1.60 лв. за литър, коментира за Пловдив Topnovini.bg финансовият анализатор Светозар Гледачев. Според него, ако горивото се продава на такива цени, това ще стимулира съществено бизнеса и ще "напълни" заведенията и магазините.

По-ниските пазарни стойности на горива водят и до развитие на местния бизнес, защото хората отиват да зареждат дори на по-голямо разстояние там, където е по-евтино, смята анализаторът и дава пример с бензиностанциите на Марешки във Варна. В Румъния и Македония отдавна цената на горивата е по-ниска и затова много българи купуват бензин от там.

В Града под тепетата през последните дни цената на бензина се движи между 1.95 и 1.97 лв. за литър, а на дизела е 1.93-1.94 лв. за литър, провери репортер на Пловдив Topnovini.bg. Почти по всички бензиностанции и днес отчитат понижения на цените от порядъка на 1-2 стотинки.

"В България има картел на горивата, независимо че от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) твърдят обратното", категоричен е Гледачев. Преди година и нещо, когато петролът беше 80-90 долара за барел, цената на бензина в България беше същата, каквато е и сега - при нива от 30-35 долара на барел, обясни той.

Според финансовия анализатор в близките три години цената на петрола ще се задържи на такива нива. Каквото и да стане, тя ще се запази до 50 долара на барел и няма да скочи по-нагоре и да достигне 100 долара, твърди Гледачев.

Това обаче ще доведе до големи сътресения в геополитически план, защото лобито в света е формирано от петролните и газовите гиганти, т.е. те си избират президентите, за да могат държавните глави да защитават техните финансови интереси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама