Трасе за екстремно колоездене е една от новите атракции в градския парк в Добрич

16:52, 14 яну 16 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трасе за екстремно колоездене е една от най-новите атракции в градския парк в Добрич. Трасета е дълго около 600 метра. Изградено е през пресечена местност, с естествена почвена настилка, дървени укрепващи елементи ивертикална маркировка и осветление.

Модернизацията на градския парк «Свети Георги» е най-големият проект, реализиран на територията на община Добрич, съобщи кметът Йордан Йорданов на финална пресконференция по проекта.

Той се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие“ и бе на стойност 10 152 890,24 лева. Ръководителят на проекта Геновева Друмева обяви, че в резултат на реконструкцията се създадоха условия за повишена двигателност на децата и младежите, формира се социален комфорт на обитаваното пространство, оформена е достъпна архитектурна среда за хора в неравностойно положение, подобрена е физическата и жизнена среда.

Чрез проекта бяха обновени стари и нови паркови и градски пространства. Сред тях са Мемориален комплекс „Хан Аспарух“, Три тематично обособени езера – езеро с лодки, езеро на птиците и музикално езеро. Освен това е оформена градина „романтика“ и арт площад. Със средствата по проекта е обновена Спортна зона „Простор“, направено е трасе за екстремно колоездене и са изградени четири междублокови пространства.

По проекта са изградени или реновирани над 52 243 кв. м пешеходни и велоалеи и тротоари, над 4 500 кв. м настилки от естествен камък, над 17 700 кв. м асфалтова настилка, включително алеи, над 10 декара затревени площи. Монтирани са 23 фитнес съоръжения на открито, 280 пейки, от които 69 са до скейт парка, 533 осветителни стълба с енергоспестяващо осветление. Художественото осветление се осигурява от 53 прожектора и 48 подводни LED. Засадени 233 широколистни и 130 иглолистни дървета, над 5 000 рози, близо 500 храста, близо 2500 летни и многогодишни цветя, 1300 м. жив плет. Монтирани са четири тенис маси на открито, две беседки и  6 перголи, както и множество други паркови елементи и съоръжения като огради, железобетонни стълбчета, парапети, метални и дървени       конструкции, кошчета, и др.

От екипа на проекта подчертаха, че изграждането на Розариума в парка се реализира по друг проект.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама