“Шарли ебдо” отново провокира с карикатура на малкия Айлян

16:50, 14 яну 16 / Свят 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Станaлият печално известен френски сатиричен вестник „Шарли ебдо“ отново разбуни духовете със своя карикатура. В последния си брой изданието публикува рисунка, на която малкият Айлян, който се удави през септември м.г. при опит да избяга с родителите си в Гърция, е главен герой.

„Какво щеше да прави малкия Айлян като порасне?“ Отговорът е: да опипва жени в Германия, гласи текстът от карикатурите.

Повод за провокацията на „Шарли Ебдо" са стотиците оплаквания на жени, които бяха нападнати в новогодишната нощ в Кьолн. Оказа се, че по-голямата част от насилниците са бежанци или нелегални имигранти.

Заради поредната провокация вестникът бе остро осъден в социалните мрежи. Карикатуристът пък бяха обвинени в расизъм. Потребители на "Туитър" нарекоха рисунката „отвратителна", "расистка" и „просташка". "Срам ме е, че някога симпатизирах на "Шарли Ебдо", пише един от потребителите на сайта.

Мненията по темата са разнопосочни. "Шарли Ебдо" ни напомня, че няма проблем да сме расисти, стига да уверим всички, че това е сатира и свобода на словото", пише друг ползвател на социалната мрежа.

Това не е първата скандална рисунка на вестника, в която е изобразен 3-годишниятАйлян. През септември миналата година „Шарли Ебдо" публикува две карикатури с него. На едната над изобразеното мъртво дете стърчи реклама на "Макдоналдс", на която пише "Две хепи менюта на цената на едно". Заглавието на карикатурата е "Толкова близо до целта". На другата край удавеното дете е изобразен човек, приличащ на Христос, като отгоре пише: "Християните ходят по вода, мюсюлманските деца се давят". Заглавието отгоре пък гласи: "Доказателството за това, че в Европа господства християнството".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама