Депутати се жалват в съда срещу финансовото министерство

16:50, 14 яну 16 / Политика 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За да се разбере кои са собствениците на данъчните складове у нас и какъв е капацитетът им, трима народни представители от управляващото мнозинство се оплакаха на Административния съд. Внасянето на жалбата им е следствие на отказа на Министерството на финансите да предостави поисканата от тях информация.

Според реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ „очевидният проблем с липсата на реална конкуренция е отговорен за нереално високите цени на горивата в България“, докато се сриват цените на международно ниво, пише „Дневник“.

Тримата депутати многократно са повдигали въпроса към финансовия министър Владислав Горанов, но той не е отговарял. На 22 декември 2015 г. те са поискали да получат данните от финансовото министерство по официалния начин със заявление по Закона за достъп до обществена информация. От ведомството отговарят на 7 януари тази година, че не са налице предпоставки за предоставяне на достъп до исканата обществена информация, защото сега тя е „защитена тайна“. Преди пет години министерството я е предоставяло свободно, отбелязват народните представители.

Те се интересуват относно секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2011 г., когато са били изнесени данни от КЗК, потвърдени от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. От тях се разбира, че две дружества контролират над 80% от данъчните складове. Това е една от най-вероятните причини за липса на реална конкуренция, сочи анализът, припомнят депутатите.

Каква част от капацитетите на данъчните складове са контролирани от едно лице (и свързани с него лица) и налице ли е свободен достъп до данъчните складове за трети лица през 2014 и 2015 г. настояват да разберат жалбоподателите.

Славов, Димитров и Андреев водят дела за отказ на обществена информация и срещу Българската народна банка и КЗК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама