Българи, руснаци и белгийци изядоха 150 кила суджук в Кошарица (видео)

16:40, 14 яну 16 / Любопитно 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 1000 души се събраха на празника на суджука, който се провежда за шеста поредна година в несебърското село Кошарица. Освен местни и от съседни селища жители сред посетителите имаше солидна група чужденци – руснаци, белгийци, англичани. Всички те опитаха от домашно приготвената наденица, която се печеше на място. 150 килограма месо и 100 литра вино се изядоха и изпиха за час от насъбралото се мнозинство.

„От Кошарица имаме най-много кадри в Слънчев бряг, в бившия „Балкантурист“, и най-много главни готвачи излязоха от това село. Затова избрахме празникът на наденицата да се провежда в Кошрица. Плюс това и най-много ни прилича – зад гърба ни балкан, пред нас море, връзват се нещата“, сподели пред Topnovini.bg кметът на селото Павел Павлов.

Съборът привлича много чуждестранни туристи, някои от които вече имат и къщи в селото. От общо 1500 жители в Кошарица 50 са чужденци.

По време на празника се проведе и традиционният конкурс за домашно приготвен суджук. Мезетата бяха дегустирани и оценявани от специално подбрано жури с дългогодишен опит в туристическия бранш. Първото място за домашна наденица с най-добри вкусови качества спечели Димитър Трифонов, който пребори конкуренцията на други петима колеги. На второ място се нареди Иван Янев, а на трето - Марин Павлов.

Празника уважиха заместник-кметовете на Несебър Иван Гургов и Лазар Япаджиев, кметовете на Обзор Христо Янев, на Тънково Христо Николов, на Гюльовца Жельо Желев и на Оризаре Неделчо Недялков, общински съветници, представители на Общинската администрация в Несебър и др.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха Фолклорна група „Магия“ и танцовият състав към местното читалище „Светлина“, както и Групата за градски песни „Блян“ и Хорът за гръцки песни „Месамбрия“ към НЧ „Яна Лъскова“– Несебър.

Кулминацията на празника беше голямото хоро, на което се хванаха жители и гости на Кошарица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама