Проектите за барелеф на Иван Пейчев в Шумен не отговарят на заданието

16:28, 14 яну 16 / Култура 25 674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двата проекта за барелеф на поета Иван Пейчев не отговарят на условията в конкурса обявен от Община Шумен. Това обяви днес по време на общественото обсъждане на постъпилите предложения художникът доц. Валентин Кулев.

В обявения от Общината конкурс за барелеф на бележития поет, роден в Шумен, участваха два творчески екипа. В първият влизаха арх. Валери Колев и художника Валерий Желязков, а във втория арх. Никола Лалев от Велико Търново и скулптора доц. Младен Младенов. Крайният срок за предаване на проектите бе 15 ноември 2015 г. До този срок обаче са постъпили само предложенията на тези творчески екипи.

Конкурсът за проект за паметен знак на поета Иван Пейчев в Шумен бе обявен по идея на Организационния комитет за организиране на честванията по повод 100 години от рождението на твореца.

“Двата предложени проекта не са барелефи. Авторите не са се съобразили с изданието”, категоричен бе доц. Валентин Кулев.

Екипът арх. Валери Колев и художника Валерий Желязков умишлено бяха преместили паметника на стъпалата към Регионалната библиотека. Тяхното предложение бе на постамент от бетон да се монтира огънат стоманен лист с височина два метра и цвят ръжда да се постави полиран бронзов барелеф на Иван Пейчев. В долната част на композицията ще бъдат поставени годините на рождението и кончината на твореца. На гърба на постамента с букви от бял бронз ще бъдат изписани цитати от текстове на поета.

Арх. Валери Колев аргументира преместването на паметника с довода, че по стъпалата към библиотеката има непрекъснат поток от хора, а и мястото е по-удобно за поднасяне на венци и цветя.

Доц. Младен Младенов обясни, че при изработването на проекта задълбочено е проучил определеното от Общината място, съобразил се е с паметника на Свободата, спецификата на осветеността на мястото, както и връзката на новия паметен знак с Драматично-куклен театър “Васил Друмев”. Така е стигнал до творческото решение постаментът да е от ролит, като долната част да е грапава. В полираната горна част да се вгради бронзовия образ на Иван Пейчев. Върху паметника ще се изпишат и незабравими строфи от стихове на поета. “В паметника има много геометрия, която внася драматизъм в композицията”, аргументира се доц. Младен Младенов и отбеляза, че цвета на постамента на макета не е реалния, който има камъка избран за паметника.

Председателят на дружеството на писателите в Шумен Антонин Горчев изрази одобрението си за проекта на арх. Валери Колев и художника Валерий Желязков. “На Иван Пейчев съвсем не подхожда този бонбонен цвят на постамента”, коментира още Горчев и предложи бюстът изработен от доц. Младен Младенов да бъде откупен от Общината и дарен на театъра в града. Горчев отбеляза още, че като цяло и двата проекта не изразяват интимността характерна за творчеството на Иван Пейчев.

“В двата образа предложени от творческите екипи не виждам бунтара и бохема Иван Пейчев. Знам, че е много трудно да се направи паметник на такъв поет”, категоричен бе Николай Калев – член ва Организационния комитет за честването на вековния юбилей от рождението на поета. Той припомни, че единствен е бил против създаването на баралеф, а е настоявал за фигурален паметник. “Направихме паметник на актьора Тодор Колев за 60 хиляди лева, а за един от най-бележитите поети на България отделихме едва 20 хиляди”, заяви още Калев и настоя, ако е възможно отново да се помисли за фигурален паметник, като част от парите бъдат събрани от дарения.

Проф. Ивайло Петров също член на Организационния комитет критикува и двата проекта, като отбеляза, че образа предложен от първия творчески екип прилича на посмъртна маска. Той предложи двете предложения да се доработят.

Главният архитект на Община Шумен Диана Стефанова не скри предпочитанията си към предложението на доц. Младен Младенов. Стефанова подчерта, че металът на първия проект и се струва неподходящ.

“Не искам да давам определения за бонбони и тенекии. Това е авторско виждане. Първото предложение излиза от зададеното място и образа не е барелеф. По-добър е проекта на доц. Младен Младенов”, заяви доц. Валентин Кулев.

Зам.-кметът по култура в Община Шумен Найден Косев припомни на спорещите страни, че едва ли ще има проект, който ще се хареса на всеки и едва ли ще се намери благодетел, който да дари 200 хиляди лева за паметник на Иван Пейчев. “Не е нужно изграждането на барелефа да се отлага във времето. Каквито и корекции да се правят те трябва да станат до средата на февруари, за да може на 16 декември тази година да открием паметния знак”, каза Найден Косев.

След дълги спорове присъстващите на общественото обсъждане стигнаха до решение крайната дума да има Организационния комитет по честването на 100-годишнината от рождението на поета Иван Пейчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама