Намаляват загиналите при катастрофи в Търговище

15:59, 14 яну 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговище е сред отличниците с драстично намаляване на смъртността при тежки катастрофи по пътищата. Това показват анализи за загиналите при пътни инциденти в страната през първите десет месеца на миналата година, изнесени от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението.

Въпреки, че като цяло в страната има сериозен ръст на убитите при катастрофи и за 2015 г. те са с 25 души повече в сравнение с 2014 г., в три региона има значително по-малко жертви. Това са Търговище, Бургас и Враца.

38 тежки катастрофи, в които са загинали 10 и са ранени 37 граждани са станали на територията на област Търговище от януари до октомври миналата година, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. За същия период на 2014 г. тежките пътни инциденти в областта са били с 9 по-малко, но са взели повече жертви – 21.

Най-често срещаната причина за трагичните инциденти е  управлението на автомобил с превишена и несъобразена скорост. 10 от тежките пътни злополуки са причинени от неправоспособни водачи, а други 8 от пияни шофьори. „Липсата на дисциплина от страна на пешеходците и недостатъчното обезопасяване на уличната и пътна мрежа, както и ниското ниво на квалификация на някои водачи и нетолерантното и агресивно поведение на част от тях допринасят за влошаване на пътно-транспортния травматизъм” отчитат от Областната дирекция на МВР.

Най-много смъртни случаи при катастрофи са регистрирани в Пловдив, следвани от тези в София и Варна. Най-малко убити по пътищата има в Перник, Кърджали и Видин. Близо 40 на сто от фаталните инциденти са станали при сблъсъци на две или повече превозни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама