Община Каспичан оборудва всички села с камери

15:28, 14 яну 16 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Каспичан е единствената в Шуменско, която е поставила камери във всички селища на общината. Устройствата са инсталирани в края на ноември в Каспичан, квартал “Калугерица”, в Плиска и селата Върбяне, Златна нива, Могила, Каспичан, Кюлевча, Марково и Косово, съобщи зам.-кметът Милен Минчев.

Според него обаче, вече налице е превантивен ефект, тъй като няма информация за посегателства над чужда собственост в тези населени места.

С камерите се осъществява денонощно видеонаблюдение като по този начин се цели осигуряване опазването на обществения ред и сигурност, както и предотвратяване на противообществени и криминални прояви на територията на Община Каспичан.

Това е първия етап от идеята на общинската администрация за опазване на реда.

Камерите са поставени в централните части на населените места. През втория етап се предвижда да бъдат монтирани още устройства около стадионите, детските и спортните площадки. Дотук проектът коства на общината около 40 хил. лв.

Село Тодор Икономово също „плаши” престъпниците с видеонаблюдение. То е най-голямото село в Шуменска област с над 2 500 жители.

През пролетта на миналата година са сложени 6 камери. Три от тях подават информация от центъра на селото, останалите са на трите шосета към селата Дойранци, Каолиново и дуловското село Секулово.

„След поставянето на камерите е по-спокойно, то и преди не сме имали проблеми, но сега хората от селото казват, че не се страхуват от набези”, коментира кметът Шинаси Исмаил.

Доволна от ефекта на камерите е и кметицата на Смядово Иванка Петрова. Там едното устройство е в центъра на града, другите три са на входните и изходните пътища към Смядово и са сложени съвместно с полицията.

Камерата на площада в града определено „хваща” нарушителите, засечени били двама, които чупили пейки и плочки по ремонтирания център и отнесли „солени” глоби за назидание на останалите, разказа кметицата.

По думите й, ефект има и от трите камери на входа на града, защото полицаите така засичат коли и крадци-гастрольори. Общинската администрация в Смядово планира да купи и монтира още камери, ще се търсят пари от европейските проекти.

В смядовското село Риш, в което имаше бум на битовата престъпност преди 4-5 години, сега обстановката е спокойна, въпреки че няма камери и охрана, разказа кметът Стоян Милев. Според него ситуацията е такава, защото повечето от апашите са в затвора и излежават присъдите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама