Борисов пред ВСС: Натикахте ми се в тоалетната, а накрая ме изкарахте виновен

14:36, 14 яну 16 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вие ми се натикахте в тоалетната, а накрая ме изкарахте виновен. Така премиерът Бойко Борисов се обърна към шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов на заседанието на ВСС, на което той днес изненадващо реши да присъства.

Поводът стана СМС от неговия телефон до Панов, от който стана ясно, че Борисов се информира на живо за заседанието.

Борисов упрекна Панов, че го атакува с политически изказвания в речта му по повод годишнината на ВКС.

„Когато направихме, макар и трудно, това правителство за промени в Конституцията не се говореше. Намерихме 180 гласа с цялата ни воля. Щяха да минат и на второ чете, ако последните десет дни, чисто политически, не бяха торпилирани да не се случат“, обясни той.

И обобщи: „Тръгвайки да променяш Конституцията, знаейки, че нямаш гласовете и обявявайки война на всички, ги обричаш“.

Борисов се възмути, че Панов критикува неговата и на парламентарната група на ГЕРБ работа. „Мен са ме избрали един милион. Като ви изберат Вас един милион, ще идвате при мен за подкрепа“, каза още той.

„Аз дойдох да ви кажа, че нямам общо с „Яневагейт“, а вие пак ме атакувате с политически изказвания сега. Вие ми се натикахте в тоалетната, а накрая ме изкарахте виновен“, каза той, като така напомни за записания разговор между него, бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и ексземеделският министър Мирослав Найденов, като на записа ясно се чува пускане на вода в тоалетна.

„Дойдох с мир да се разделим. Да извършите работата, ние да помагаме. Вие ме питате защо не съм променил Конституцията. Защото имам 84 депутата и не мога! От трети човек го препратих, за да видите че...“, не се доизказа Борисов по повод СМС-а. И отказа коментар, защото записите били незаконни, като направи паралел с Wikileaks.

„Ако ще се води политически дебат тук, аз съм готов, но не съм дошъл за това. Ако за мен е лошо да се меся в съдебната система, толкова лошо е и за вас да се месите в политиката. И двамата ще олекнем“, завърши Борисов.

Преди него говори Панов, който обясни, че за ВСС е чест, че е отишъл на заседанието.

Той припомни, че е предложил не Етичната комисия към съвета да не се занимава с „Яневагейт“, а звено към президента, защото в скандала са били замесени имена и от ВСС, и от комисията.

„Етичната комисия е направила известна проверка, но тя продължи да разглежда сигнал за речта ми. Нямаше да я произнеса, ако бяха минали промените в Конституцията. Видях министъра на правосъдието там сам, нямаше подкрепа от кабинета, включително и от вас“, посочи той.

Той обясни на Борисов, че докато течеше дебатът, получил съобщението от телефона му. „Това е вашият телефон, аз ви позвъних. Ваше право е да дойдете във ВСС. Тук става въпрос за това как ВСС постъпва по един случай по един начин, а по друг - по друг начин. Смятате ли, че се прави политика и кой го прави? Защо е пратено това съобщение?“, попита той.

На финала магистратите прекратиха проверката по случая „Яневагейт", като четирима се въздържаха, трима гласуваха „против", а останалите бяха „за“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама