Сектор "Сигурност" се управлява ръчно от Бойко Борисов, убеден е реформатор

13:48, 14 яну 16 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сектор "Сигурност" се управлява ръчно от Бойко Борисов. Това е един от мотивите, заради които депутатът от Реформаторския блок (РБ) ген. Атанас Атанасов подаде оставка от председателския пост в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"През изминалата парламентарна година бяха приети важни нормативни актове, касаещи сектор "Сигурност". В него има много тежки проблеми, които не се виждат публично. Някои от обещанията на РБ не бяха изпълнени. Това е вид отказ от реформи и принципен подход в кадровата работа в този сектор", обясни ген. Атанасов.

По думите му в закона за МВР бил приет текст, задължаващ конкурсното начало при израстването в кариерата, но не се прилагал.

"Има редица случаи, където законът се нарушава и на възлови позиции се назначават лица без необходимите професионални качества. Не се провеждат и конкурси. Секторът се управлява ръчно от министър-председателя. Забелязвам прилики с един модел, прилаган от Георги Петканов, който модел наричах "кадрова търговия". Задоволяват се определени олигархични кръгове", убеден е Атанасов. 

Като друг мотив за оставката си той посочи и струпването на полиция в определени големи градове, като в същото време има цели оголени райони, където няма униформени. По думите му един младши районен инспектор обслужва около 7 населени места. 

"В някои служби има тежки кадрови дефицити и неправилно разполагане на силите и средствата. Бих посочил като пример СДВР. Очаквам за трета поредна година СДВР да е последна по разкриваемост на престъпления", уверен е той. 

Ген. Атанасов обяви, че в Държавната агенция за технически операции има сериозни вътрешни проблеми.

"Има изграден и запазен механизъм за изтичане на много класифицирана информация към адресати, които нямат право да я получават. Тази агенция работи с най-чувствителната информация, защото тя прилага СРС-та. На първо място тези олигархични кръгове са т.нар. "сарайско-библиотекарска групировка". Разполагат с оперативна информация, за която нямат право. Прикриват се престъпления на практика", уточни той. 

Атанасов открои и друг мотив за напускането си, като подчерта, че има неимоверна симбиоза между прокуратурата и ДАНС.

"Знаете, че ДАНС от 1 година няма полицейска функция. Сектор "Сигурност" се явява сериозен риск за националната сигурност на страната", коментира още бившият председател на вътрешната комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама