Кръшни кючеци на ромската Нова година в Пловдив (снимки)

13:30, 14 яну 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
33-годишният безработен Георги Иванов от пловдивския квартал "Столипиново" спечели петела от традиционната томбола по случай ромската Нова година. Мъжът е баща на две деца, ученици в местното училище.

"За първи път имам този късмет. Много се радвам и пожелавам на всички здраве", каза Георги и обеща, че довечера ще почерпи съкварталците си с традиционно приготвен за празника петел, който според поверието носи през цялата година щастие и успехи на този, който го спечели.

Шефът на фондация "Рома" Антон Карагьозов раздаде още награди. С вино, ракия, шоколадови бонбони и пръчки салам си тръгнаха късметлиите, изтеглили номерата им от урната.

Ромите се събраха пред сградата на фондация "Рома" в квартала. Тази година празникът беше уважен от по-малко представители на етноса. Въпреки това, градусът на настроението беше висок.

Силна музика огласяше квартала. 57-годишният Данчо Тимов и 11-годишният му внук Сашо предизвикаха бурните аплодисменти на присъстващите с колоритното си изпълнение на кръшен кючек. Ученикът в 4-ти клас в училище "Димчо Дебелянов" разказа, че танцува, откакто се помни, и пожела на себе си и на семейството си много здраве през новата година.

"Нека всички да бъдем толерантни и през годините етническият мир в квартала да бъде запазен. Пожелавам ви здраве и догодина пак да се съберем тук", заяви в привествието си към ромите кметът на район "Източен" Николай Чунчуков. Гост на празника беше и зам.-кметът по култура в Община Пловдив Амелия Гешева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама