Два протеста блокират центъра на София тази вечер

13:28, 14 яну 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази вечер в центъра на София ще се проведат два протеста, като се очаква заради тях да се стигне до блокиране на част от улиците в столицата.

В 18 ч. пред Съдебната палата ще се съберат недоволни от повдигнатите обвинения на прокуратурата срещу двамата братя, които убиха 18-годишният Тодор във Враца след свада в центъра на града. Срещу тях ще се води дело за причинена смърт по непредпазливост чрез нанасяне на лека телесна повреда. С тези обвинения те имат реалната възможност да избегнат влизането си в затвора, тъй като законът предвижда до пет години лишаване от свобода. Но в Наказателния кодекс няма долна граница и съдът може да реши, че не е нужно да ги вкара в затвора.

От "Протестна мрежа" пък призоваха всеки, дошъл да почете паметта на Тодор, да носи камък със себе си, за да се направи грамада в негова памет, както и в памет на всички жертви на липсата на правосъдие и държавност.

В 18:30 ч. пред Народното събрание ще се проведе протест с искане да бъде уважен референдумът, проведен с местните избори в края на миналата година, и парламентът да приеме електронното гласуване. Припомняме, че около 70% от гласувалите до националното допитване, което прави близо 1,7 млн. българи, поискаха това да се случи.

Организаторите на събитието обвързват протеста с честванията от годишнина от 10-и януари 1997 г., когато при масово обществено недоволство срещу управлението на БСП се стигна до подпалване на парламента.

„На 14 януари ще сме пред Народното събрание, за да покажем, че нито с дългата ваканция, която си дадоха депутатите, нито с грандиозните скандали с настъпването на руска мина в ДПС, не са успели да отклонят вниманието ни и да ни накарат да забравим, че огромният брой депутати в този Парламент подмени Съдебната реформа и се подчини на прищевките на главния прокурор, а не на исканията на Гражданите! Преди 19 години на 10 януари жалко пеене се разнасяше в Парламента в търсене на народната любов. Възложиха на полицейските палки да им я „доставят”, разчитаха да ни „страхуват” и да ни откажат от исканията ни. Нито успяха тогава, нито ще успеят сега! Както тогава, така и сега ще ги изринем от там. Единственото, което могат да направят преди това е : Да уважат проведения Референдум и да приемат ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ! Да им го заявим категорично!“, пише в страницата на събитието във Фейсбук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама