Осъдиха девненския лихвар Попа на 5 години затвор

12:59, 14 яну 16 25 673 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
46-годишният лихвар Стоян Стефанов от Девня, по-известен в града като Попа, влиза зад решетките за 5 години, реши състав на Варненския окръжен съд. Наказанието си той ще изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие, като освен това ще плати глоба в размер на 5000 лева.

В периода от април 2007 до 25 май 2010 година девненският лихвар извършвал банкови сделки без съответното разрешение, като отпуснал кредити срещу лихва от 20% на десет свои съграждани. Общият размер на отпуснатите незаконни кредити е 54 500 лева, като потърпевшите трябвало да ги върнат заедно с договорената лихва и по този начин Стоян Стефанов получил значителни неправомерни доходи от почти 40 000 лева.

Стоян Стефанов е осъждан, макар че предходната му съдимост не влияе на квалификацията на престъплението, за което бе осъден ефективно от Окръжния съд във Варна. Като оттегчаващи вината обстоятелства Окръжната прокуратура сочи в обвинителния си акт факта, че подсъдимият се е възползвал от тежкото материално положение на заемополучателите, като някои от тях са били принудени да вземат от Стефанов пари за лечение на болни близки.

Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред въззивната инстанция в 15-дневен срок, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама