НАП-Бургас: 67 пощенски станции в областта приемат годишните декларации

12:42, 14 яну 16 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Тази година 67 пощенски станции на територията на Бургаска област приемат годишни декларации. Както знаем, територията на областта е изключително голяма. Точно заради това съвместното ни решение с Български пощи бе да достигнем и до последното селце, за да облекчим начините на подаване на годишните декларации, с цел хората да спазват законодателството и ангажиментите си. Ще припомня, че освен подаването по поща с обратна разписка, в тези пощенски станции декларациите ще се приемат от колеги и ще се входират, т.е. лицата на момента ще получават входящи номера. Така могат да бъдат спокойни, че техните декларации са приети”, съобщи на пресконференция директорът на дирекция „Обслужване” в НАП - Бургас Сияна Димитрова.

Тя направи и подробни разяснения за сроковете, възможностите и начините за подаване на декларации и заплащане на дължимите данъци.

„Работим без обедни почивки, в салона за обслужване на клиенти на НАП - Бургас има инспектори, които могат да направят необходимите разяснения в случай на нужда”, добави още Димитрова.

Друго, което стана ясно на пресконференцията е, че над  30 000 жители на Бургаска област вече се възползват от възможностите на персоналния идентификационен код (ПИК). Само през миналата година са били издадени над 11 000 кода. С ПИК могат да се ползват повече от 20 различни услуги – например да се направят справки за задълженията към НАП, за данъка за колата, такса смет и данък сгради, да се подават осигурителни декларации.

„От 2016 г. годишните отчети за дейността на едноличните търговци ще могат да се подават по електронен път с ПИК от НАП до Националния статистически институт”, каза от своя страна  директорът на Териториалното статистическо бюро „Югоизток” Калина Казанджиева. 

Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май 2016 г.

„Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.”, допълни териториалният директор на НАП – Бургас Татяна Кънчева.

От приходната агенция апелираха към хората, които са възстановили здравния си статус през миналата година, да не допускат той отново да бъде прекратен, защото при изпадане от осигуряване вече трябва да се заплащат дължимите вноски за пет години назад. Невъзползвалите се през работодател от новите две данъчни облекчения – за деца и за деца с увреждания, могат да направят това с подаване на годишната данъчна декларация до 3 май. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама