“Абсолютният престъпник” загуби 15 000 евро заради медийно интерво

12:27, 14 яну 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е прекратил делото на бившия министър на отбраната Николай Цонев за ареста му, по който на 1 април 2010 г. той бе обявен за “абсолютен престъпник”. Причината е, че адвокат на Цонев е нарушил конфиденциалността на предложението за споразумение между клиента му и българското правителство, съобщава “Правен свят”. Така Цонев загуби 15 000 евро, които щеше да получи като обезщетение.

От решението на съда става ясно, че на 14 април 2014 г. делото е било комуникирано на правителството, а в същото време на жалбоподателя е било изпратено напомняне, че след тази фаза трябва да бъде пазена строга поверителност на преговорите между него и правителството. С друго писмо от 5 септември 2014 г. правителството е информирало съда в Страсбург, че е склонно на споразумение и иска съдействието на съда за воденето на преговорите с Цонев. На 17 септември 2014 г. съдът е изпратил на двете страни предложение за споразумение. На 30 септември 2014 г. Цонев е изпратил в Страсбург декларация, че приема предложението. С писмо от 7 юли 2015 г. обаче правителството пише на съда, че жалбоподателят е разкрил съдържанието на предложението за споразумение на медиите и прилага три медийни публикации. Те съдържат изявление на адвокат на Цонев пред националното радио, в което той съобщава, че правителството е признало, че са нарушени правата на клиента му и е посочил сумата, за която двете страни са били на път да постигнат споразумение, разяснява “Правен свят”.

Макар да няма да получи компенсация от Страсбург, Цонев очаква други обезщетения за делата, водени срещу него. Бившият военен министър води и серия от дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и вече ги е спечелил на две инстанции. По тях засега постановените обезщетения са общо за над 70 000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама