АБВ оттегля подкрепата си към кабинета, ако държавата не застане зад Ирина Бокова

12:15, 14 яну 16 / Политика 25 677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на АБВ Георги Първанов обяви, че партията му може да оттегли подкрепата си към кабинета, ако държавата не застане зад кандидатурата на Ирина Бокова за главен секретар на ООН.

Ултиматумът на предишния президент дойде по време на пресконференция на политическата сила във връзка с предстоящия избор на ръководител на организацията в края на годината. Именно Бокова е сред основните фаворити за поста, като сред другите спрягани имена фигурира това и на друга българка – еврокомисарят Кристалина Георгиева.

„Искам да заявя най-категорично, че неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по въпроса с кандидатурата на България за главен секретар на ООН може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и това е един от проблемите, които могат да доведат до крайни решения относно участието ни в управлението“, заяви Първанов, цитиран от „Фокус“.

Той определи като „катастрофа за българската дипломация“ евентуален отказ на управляващите да подкрепят Бокова. По думите му пред страната ни се открива уникален шанс българин да поеме подобна организация.

„Имаме уникален шанс, няма да го имаме още 1000 години и вероятно до края на съществуването на ООН“, каза още третият демократично избран президент и добави, че трябва да се организира мащабна национална държавна кампания за подкрепа на Бокова.

Припомняме, че конвенцията на ООН за ротация на регионален принцип позволява следващият генерален секретар да бъде от Източна Европа. Именно заради това генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е спрягана като най-силния източноевропейски кандидат за поста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама