Прокуратурата поиска 2.5 години затвор за Владимира Янева (обновена)

12:07, 14 яну 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата поиска 2.5 години затвор за Владимира Янева, предаде репортер на София Topnovini.bg. Янева не се яви и на днешното заседание по делото "Червеи". 

Предложението за другия обвиняем по делото Тодор Костадинов също е за 2.5 години ефективна присъда. 

Пред съда прокуратурата не можа да определи дали иска условни или ефективни присъди. Предложението си изясни пред медиите - става въпрос за ефективни. Според държавното обвинение размерът на присъдите е средният от предвидения в закона за повдигнатите обвинения. Към тези си искания тя прибави и лишаване от заемане на държавна длъжност в срок от 2 г. За Костадинов и глоба за Янева в размер на извършените експертизи, предвид финансовото й състояние.

Според обвинителите Костадинов е действал много комбинативно, като целенасочено е създал една поставена му за разработка цел, сам е търсел и събирал документите и е разпоредил за целта използването на СРС по отношение на Централната автоматизирана информационна система на МВР.


Адвокат Людмил Рангелов, който защитава Костадинов, коментира пред съда, че с днешните прокурорски изказвания се е направил опит за разширяване на предмета на делото „с цел да се изтъкне колко изтънчени престъпници са Янева и Костадинов“. По неговите думи от доказателствата по делото не може да бъде направен извод, че подсъдимият бивш шеф на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР е извършил, което и да е от повдигнатите му обвинения.

Според адвокат Трендафил Трендафилов, който е защитник на Янева, нито едно от подписаните от нея разпореждания за прилагането на СРС не покрива обвинението. Защитата и на двамата обвиняеми поиска оправдателни присъди.

От прокуратурата репликираха пледоариите на адвокатите, като казаха, че подсъдимите са заобиколили закона при използването на автоматизираната информационна система. „Това е компютърен шпионаж, облечен под някаква законова форма“, каза прокурор Даниела Димитрова пред съда.

„Невинен съм, моля да бъда оправдан“, бяха последните думи на Костадинов пред съдия Иван Коев, който на 15 януари от 13:00 часа ще реши изхода на делото на първа инстанция.

Операция "Червеи" беше един от най-големите скандали в съдебната система. Официално поводът за старт на тази разработка през 2013 г. бил да се проследи дали и кой служител на МВР изнася информация към криминални среди. Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС. Костадинов е обвинен, че в периода 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. в качеството си на директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама