Митничар и полицай арестувани от Цветанов, осъдиха държавата в Хасково

10:53, 14 яну 16 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият митничар от Свиленград Павел Павлов и граничният полицай Ангел Иванов осъдиха държавата на първа инстанция. Двамата бяха задържани през юни 2010 г., по време на полицейската операция „Граница”, докато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. Повод за акцията на МВР бяха сигнали от превозвачески фирми и граждани за корупция на ГКПП Капитан Андреево. Разследването бе водено от Софийска градска прокуратура, а наказателното дело завърши с пълно фиаско за прокуратурата. Представителят на държавното обвинение оттегли позицията си,

защото няма категорични, неоспорими и коректни доказателства, каквито се изискват по Наказателно-процесуалния кодекс.

Така Павел Павлов, Ангел Иванов и още 7 митничари бяха напълно оправдани след 4 годишно разследване.

В края на последното съдебно заседание адвокатите съобщиха, че ще заведат дела срещу държавата. До този момент това са направили Павел Павлов и Ангел Иванов. Според запознати още един от групата е завел дело, което не е приключило. Очаква се това да стане този месец.

Павел Павлов е завел иск за 50 000 лв., за неимуществени вреди и 18 000 лв., за имуществени. Пред съда Павлов изтъкнал, че след акцията и последвалите разследвания и съдебен процес, бил в постоянен стрес за собственото си бъдеще, не можел да спи, будел се на всеки кръгъл час, защото не било ясно кога ще приключи окончателно наказателното производство. С течение на времето станал сприхав и избухлив, започнал да се кара с хората. Освен това голяма част от приятелите му се отдръпнали, много от неговите колеги се дистанцирали.

В крайна сметка съдия Милена Дечева е решила, че

държавата трябва да изплати на Павел Павлов 35 000 лв.,

за причинените неимуществени вреди и 13 638 лв., имуществени.

Граничният полицай Ангел Иванов е предявил претенция за 45 000 лв., за неимуществени вреди. Пред магистратите той заявил, че случилото се през лятото на 2010 г му причинило срив на здравето и психиката му. Съпругата и сина му изживявали заедно с него срама от ставащото. Здравословното му състояние се влошило – в продължение на няколко месеца отслабнал с 20 кг, което оказало влияние и върху кръвното му налягане, получил сърцебиене и чувствал огромна слабост. Състарил се, косата му набързо побеляла от притеснения. Журналистите продължавали да се занимават със случая, неговите съграждани променили отношението си, като се отнасяли или със състрадание или с прикрито злорадство. Журналистическите материали пък станали причина той да се огради в свой собствен свят, често не бил в състояние да изпълнява адекватно задълженията си на съпруг и баща. Това довело до семейни конфликти. Близките му се срамували от него, което го съсипвало. В молбата до съда е отбелязал още, че изпаднал в тежко материално положение - имал кредит от банка в размер на 20 000 лв., който погасявал със средства от заплатата си. След дисциплинарното му уволнение се уплашил, че няма да може да погасява вноските си по кредита, и се видял принуден да продаде собствения си апартамент. Със семейството си се преместил да живее в жилището на неговата майка. Продал семейния автомобил, защото трябвало да плаща данъци, такси и застраховки по него. Прехраната се покривала почти изцяло от заплатата на неговата съпруга, която не стигала. Осланяли се на помощ от страна на неговите и на съпругата му родители. Финансовите затруднения го потискали и тормозели, живеел в постоянен страх за бъдещето.

За него магистратите постановили да получи от държавата 40 000 лв.

И по двата казуса мнението на прокуратурата е, че исковете са неоснователни и че не са представени доказателства, които да установяват действително претърпени вреди като пряк и непосредствен резултат от обвинението. Недоказани били твърденията за влошено здравословно състояние и за влошени семейни отношения, причинени от повдигнатото обвинение. Според съдебно решение двамата могат да се върнат на работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама