Условна присъда за рекет в Шумен

10:43, 14 яну 16 25 1193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едногодишна условна присъда получи Мустафа Тефиков, който бе обвинен в изнудване, извършено преди 5 години.

Шуменският окръжен съд го намери за виновен в това, че с насилие и психологически натиск в съучастие със Саид Джераев принудил шуменеца Кирил Стоянов да подпише договор за кредит и да върне 6652 лв. на Джейхан Бейтула.

На 31 август 2011 г. Стоянов, който работел като шофьор в шуменската фирма „Политрейд” ООД,  разнасял стока в Североизточна България. Когато стигнал до склад в Разград, той оставил в кабината на камиона торбичка с 6 652 лв. и слязъл да товари стока.

Когато се върнал, забелязъл, че дясната врата на камиона му е отворена, а парите липсват. Попитал хора, които се намирали в близост дали  някой се е приближавал, а те му отговорили, че до камиона спряло бяло „Волво” със сливенска регистрация и от него слязъл мъж.

Кирил Стоянов се обадил се на полицията и съобщил за кражбата. След това звъннал и  и на шефа си Джейхан Бейтула.

Като се прибрал в Шумен, шофьорът отишъл във фирмата и там Мустафа Тефиков в съучастие с още един мъж – Саид Джераев от село Борци, го принудили със заплахи, насилие и психологически натиск да подпише договор за кредит за същата сума и да поеме ангажимент да върне парите.

Потърпевшият Стоянов не присъства на съдебните заседания, защото в момента живее и работи в Германия.

Пред съдиите бе изслушан обвиняемият Тефиков, който разказа своята версия за случилото се.

Той обясни, че в деня на инцидента бил на гости на познати, чул се по телефона с Байтула и се разбрали да се видят и почерпят на базата му. Докато отивал натам се видял случайно със Саид Джераев и го поканил да дойде и той. В базата те заварили Стоянов и Бейтула да се карат за пари. В последствие възникнали пререкания и между Стоянов и Джераев. Той ударил два пъти Стоянов. Станало ясно, че става дума за откраднати пари и от Стоянов се иска да ги възстанови. След като пострадалият подписал записна заповед за изчезналите пари и договор за кредит, той излязъл навън, където разправията продължила. В един момент на телефона на Стоянов се обадила съпругата му и той й казал, че го бия и я помолил да извика полиция. Когато полицията дошла Джераев бил изчезнал, а униформените заварили на място Бейтула и Тефиков, като и Стоянов. В последствие тримата – Бейтула, Джераев и Тефиков, били задържани.

Държавното обвинение поиска 3-годишна условна присъда за Тефиков, докато защитника на обвиняемия – адв. Георгиев, призова за оправдателна присъда.

В своята пледоария защитникът на Тефиков – адв. Георгиев, отбеляза, че това обвинение има различна правна квалификация. Той отбеляза, че има различни отношения към тримата обвинени за случката. Според адвоката обвинението срещу Тефиков е внесено, за да се оправдае задържането му и двумесечния му престой в ареста. ащитникът добави и че няма доказателства за упражнявана принуда от Тефиков срещу Кирил Стоянов.

В своята защитна реч Тефиков заяви, че му е предлагано споразумение, но той е отказал, тъй като не може да признае нещо, което не е извършил.

Останалите двама, замесени в деянието, вече са получили наказанията си.

Още през 2013 г. Джейхан Бейтула е постигнал споразумение с Районната прокуратура за шест месеца пробация за опит да принуди Кирил Стоянов против волята му да признае, че е извършил кражба на парични средства в размер на 6 652 лв., като употребил за това сила и заплашване, и злоупотребил с властта си в качеството си на управител на фирма “Политрейд” ЕООД – гр.Шумен. Той е отнесъл и глоба в размер на 15% удръжки от месечното му трудово възнаграждение в полза на държавата, с продължителност 10 месеца.

Другият участник – Саид Джераев, също се е споразумял с прокуратурата през 2013 г. и е получил наказание 9 месеца и 11 дни затвор и глоба в размер на 2500 лева. На него са приспаднати близо 4 месеца, които е прекарал в ареста и под домашен арест.

Неговото обвинение бе, че заедно с Тефиков и Бейтула е заплашвал с насилие и е причинил лека телесна повреда на Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама