"Точно време" на Владимир Левчев в "Библиотеката"

09:37, 14 яну 16 / Култура 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивската премиера на новата стихосбирка на Владимир Левчев "Точно време" на издателство "Ерго" ще се състои тази вечер в клуб "Библиотеката".

Авторът завършва английска езикова гимназия и изкуствознание. Редактор е в издателство "Народна култура" (1982-1990), на забраненото независимо списание за литература и политика "Глас", зам.-главен редактор на "Литературен вестник". Член е на изпълнителния комитет на Екогласност и главен координатор на Свободно поетическо общество. В началото на 90-те години заминава за САЩ, където през 1996 г. завършва MFA програма по Творческо писане и преподава в престижни американски университети.

Негови са книгите: "Аритмии", "16 стихотворения", "Кой сънува моя живот?", "Някой ден", "Цветя, градове и морета", "Пейзажи на неизвестен майстор", "София под луната", "Край. Стихотворения", "Leaves from the Dry Tree", "Литература и морал", "Любовни писма до свободата“, "Кой сънува моя живот", "Крали Марко. Балканският принц" и др.

Стихове на Владимир Левчев са преведени и публикувани в редица антологии и специализирани литературни издания, сред най-авторитетните от които е "Child of Europe: Penguin's Anthology of Eastern-European Poetry". Превежда от английски и руски.

"Поезията на Владимир Левчев притежава оригинален глас, чиято мъдрост засенчва годините му. Откровения мрачни, и същевременно красиви", казва за автора Уилям Меридит. 

"Поезията му е място, от което не искаш да си тръгнеш. Усещаме присъствието на широко скроен дух, който пише в най-добрите традиции на европейските поети", категоричен е Грейс Кавалиери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама