Ще направим всичко, за да успокоим гражданите във Враца, заяви вътрешният министър

08:48, 14 яну 16 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В случая от Враца се преплитат твърде много особености на нашия живот, ще направим всичко което можем, за да успокоим малко гражданите. Вярвам, че колегите, които разследват ще си свършат работата, но утеха за близките едва ли ще има. Агресията и безсилието са най-тревожни. Това каза в ефира на Нова телевизия министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Ден по-рано 18-годишно момче от Враца беше пребито до смърт от двама мъже след спречкване за правилата на пътя.

Вчера вътрешният министър се обърна към всички, които набеждават или коментират работата на МВР. Тази сутрин Бъчварова отново коментира декларацията на КРИБ, в която и бе поискана оставката.По думите и в ситуация, в която страната е заобиколена от терористична активност, има натиск върху граждани и поредица от проблеми вътре, "да атакуваш систематично институцията, която носи отговорността за сигурността на гражданите, е тенденциозна линия, с която пращаш послания "МВР не работи". 

"Когато това се използва за създаване на обществена атмосфера, се казва на престъпниците - елате, а на хората - вие няма на какво да разчитате", каза тя.

Бъчварова посочи, че след празниците има насищане на случаи, които показват проблеми в обществото, а атаките развързват ръцете на хората, извършващи престъпления и това е заплахата за националната сигурност. 

"Когато излизаш от името на организация, ти генерализираш позиция, при това тя е писана на хиляди километри от България. Едва ли се е събрал целия КРИБ, за да обсъди тази декларация", обясни Бъчварова.

"Дълго мислех, че толерантността лекува проблемите на другите. Чувствам, че имам подкрепата на премиера, не е имало случаи, в които да се съмнявам в това. Отношението към мен е опит да се покаже, че МВР не работи и има съзнателно затваряне на очите пред успехите на МВР", обясни Бъчварова.

По думите на вътрешният министър големият разговор всъщност е за съдебната система, тъй като МВР залавяло извършители на престъпления, но след това се чували оправдателни присъди. Бъчварова обясни, е от 2009 г. насам статистиката показва, че има 76% разкриваемост на убийствата у нас.

"Имаме големи шансове да стигаме до края, дори до поръчителите и извършителите, но понякога това е въпрос и на късмет. Толкова много се работи в МВР", увери тя и допълни, че публично се е отказала да се оплаква от материалната база и от възможностите.

Не съм допускала задкулисно влияние, няма и да допусна, зарече се тя. Извън медийните атаки не съм усетила задкулисно влияние, добави Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама