Янева се явява в съда по делото „Червеи”

08:27, 14 яну 16 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият шеф на Софийския градски съд трябва да се яви днес пред съда, за да даде обяснения по мегаделото за незаконно подслушване „Червеи”. Тя, както и бившият директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов, са подсъдимите по случая. На днешното съдебно заседание се очакват и пледоариите на страните.

Делото „Червеи”, което влезе в съда през месец септември 2015 г., се очаква да приключи на първа инстанция до средата на тази година.

Припомняме, че от началото на делото Янева не се явява в съдебната зала, тъй като по закон има това право. Тя се изправя пред съда за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. е разрешила два пъти използване и два пъти продължаване на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС.

Костадинов е обвинен, че в същия период е съставил общо 6 официални документа, в които удостоверил неверни обстоятелства. Той е обвинен и за това, че на 12 ноември 2013 г. от служебен компютър е използвал данни, включвайки се в домейна на МВР. С паролата на системния администратор той осъществил достъп до тези данни в „Интегрираната регионална полицейска система – Шумен”. Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, без разрешение от началника на отдел „Информационни системи – Дирекция “КИС“-МВР, нарушавайки Закона за защита на личните данни.

В операцията „Червеи“ са прилагани СРС-та по отношение на централния полицейски регистър. В него служители на МВР са извършвали противозаконна дейност като заличаването на пътнотранспортни нарушения или криминални прояви. Разузнавателните действия са извършвани на територията на Шумен, Бургас и Варна. Те са ръководени лично от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и подсъдимия Тодор Костадинов. Къртици обаче не са разкрити, заради липса на познания за системата за сигурност от страна на оперативните работници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама