Община Добрич обяви публично обсъждане на промени в наредбата за местните данъци

07:36, 14 яну 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Добрич обяви публично обсъждане на промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци. То ще продължи до 27 януари. Кметът Йордан Йорданов посочва, че са постъпили писма от Окръжната прокуратура с предложение за актуализиране на наредбата.

Посочва се, че от 1 януари 2015 г. са приети изменения и допълнения на Закона за местните данъци и такси.  С измененията в закона се освобождават някои от собствениците на превозни средства да подават данъчни декларации за новопридобити превозни средства. Приета е възможността данъчни декларации по Закона за местните данъци и такси да се подават и по електронен път. Променени са и сроковете за плащане на данъците върху недвижимите имоти и върху превозните средства. Вменено е задължение на общините да уведомяват ежедневно Министерството на финансите, като предоставят данъчно – осигурителна информация по ред, начин и във формат, определени със заповед на министъра на финансите.

Предвид тези изменения, кметът предлага промени в наредбата.

Според тях, местните данъци се заплащат в брой или чрез ПОС – терминал в касите на общинската администрация или безкасово по съответната сметка. Данъчните декларации по Закона за местните данъци и такси могат да се подават и по електронен път, като с тях се представят и документите удостоверяващи придобито право на собственост, концесия или ограничено вещно право, както и скици и схеми на придобитите недвижими имоти.

Община Добрич се задължава да предоставя ежедневна информация по електронен път на Министерството на финансите за идентификационните данни за задължените лица по Закона за местните данъци и такси, за обектите на облагане с местни данъци и такси, данъчните им оценки и отчетните им стойности, за правата на собственост и ползване върху обектите на облагане, за данъчните облекчения и освобождавания по ЗМДТ и др.

Промените предвиждат още данъкът върху недвижимите имоти да се плаща на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите до 30 Април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто. Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски в следните срокове: до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама