НДК става премиерна сцена на българските кинопродукции

23:14, 13 яну 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Залите на Националния дворец на културата (НДК) - по-конкретно „Люмиер” и Зала 1, ще станат премиерни сцени на всички български филми, подкрепени от Националния филмов център (НФЦ). В Деня на българското кино бе подписан меморандум за сътрудничество между двете институции, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош заяви на пресконференция, че киното, като всяко друго изкуство, се прави с много любов и с много талант. „Целта ни е хората, които го правят да получат една много сериозна професионална и адекватна подкрепа. Смятам, че екипът на НФЦ и на НДК могат да дадат такава. В тази зала на последните редове виждам забележителни режисьори и продуценти на български филми и целта ни е те вече да сядат на първите редове на културата и да имат онова разбиране и подкрепа, което заслужават. Смятам, че и ние, и много от институциите сме длъжници по отношение на налагането и разпространението на българските продукти, свързани с кино“, коментира Боршош. Той подчерта, че предстои много работа и вярва, че стратегиите на НДК, НФЦ и Министерството на културата са насочени именно към това.

Изпълнителният директор на НФЦ Камен Балкански заяви от своя страна, че в меморандума обединяват сила, идеи и емоции в полза на българските продуценти и на тези които правят кино. „Люмиер” става премиерен екран на родните филми, както и Зала 1, което е амбициозен проект. Разпространението и достигането до публика на филмите е много важно. Чрез този меморандум, това ще е дейност, която ще извършваме заедно и това ни поставя едно стъпало по-високо в стремежа ни за достигане на родното и европейското кино до публиката, не само чрез мобилни устройства, но и на истински екран. От днес всички киносалони са дигитализирани, което също е една добра новина”, посочи Балкански.

На подписването присъстваше и заместник-министърът на културата Боил Банов, който допълни, че един от големите проблеми в културата е откровената загуба на киносалоните в София и страната. По думите му, изцяло обновената зала „Люмиер” е един от полезните ходове в последните години с изключително сериозна стойност за развитие на българското кино.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама