АЕЖ: Медиите се превръщат в агресори при отразяването на убийства

22:32, 13 яну 16 25 600 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Агресивното отразяване на убийства от медиите превръща самите медии в част от агресорите. Значителен брой български медии за пореден път шокираха аудиторията си с нечовешкия начин, по който отразиха случая с убийството на момчето във Враца. Тази позиция споделиха от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).

Асоциацията призовава медиите и журналистите да ограничават използването на снимки и видео материали, които отразяват убийство, извършено по особено жесток начин, с цел увеличаване на посещенията на сайтовете си или продажбите на изданията си.

Според членовете на асоциацията отразяването на насилие и възползването от мъката на близките на жертви противоречи на Етичния кодекс на българските медии и е трудно да се окачестви като журналистика. Според тях това е и в разрез с етичните норми в едно нормално общество.

„Освен че водят до засилване мъката на близките на загиналите, подобни публикации влияят негативно и на психиката на подрастващите, които попадат на тях, както и на всеки читател”, се казва е позицията на АЕЖ. В нея пише още, че тези журналистически материали не носят реална информационна стойност.

Те призовават и читателите да бъдат по-критични към публикуването на подобни материали и да настояват за ограничаването на тази практика от предпочитаните от тях медии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама