Пишете свидетелски истории, призова Евгений Дайнов (снимки)

22:01, 13 яну 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да развием жанра свидетелска история. Това призова политологът Евгений Дайнов, който представи новата си книга „Началото на прехода. Записки по революцията (1989 – 1996)” в литературния клуб „Перото”, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той припомни, че през 90-те години е основал организацията „Съюз на анархо-монархистите” с абревиатурата САМ, защото е бил убеден, че „няма друг толкова луд, че да е анархо-монархист. Тази организация не се е развила, допълни политологът. С този пример той се обърна към присъстващите да започнат да правят свидетелските разкази, без да ги изследват. По този начин историята ще бъде напълнена с лица, отбеляза Дайнов.

За новата си книга той каза, че това не е солиден историко-политологически анализ, писан от него, а е разказ от първо лице, писан от „уличника Дайнов, който най-добре се чувства на улицата”. По неговите думи това е поглед от долу на горе, защото от павето се вижда небето, което според него е интересното.

Сериозните неща не е задължително да са скучни, неразбираеми или смръщени, каза той и допълни, че те могат да бъдат шарени и усмихнати. За него революцията е приключение и купон, свобода и достойнство. Той обясни, че като се говори за революцията в България, това не означава завършена история.

„Докато в България властта не бъде сглобена по един ефективен, правилен  и прозрачен начин, непрекъснато ще се получават тапи, които могат да бъдат избивани само с революционно действие”, допълни политологът. По неговите думи „тази година ще се оправи с онази буря, която идва и тя няма да отвее нас, а ще отвее разни други хора”.

В анотацията на книгата се казва, че времената винаги са революционни. „Революцията е като пожар, постоянно тлеещ точно под повърхността на земята. В повечето време не се вижда. От време на време изригва на повърхността и оформя революционни изблици", се казва още в нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама