Посланикът на Украйна: Очакваме подкрепа от България за безвизовия режим

21:12, 13 яну 16 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През тази година ще има окончателно решение от Брюксел за въвеждане на безвизов режим за украинските граждани, заяви днес в Пловдив посланикът на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи. По думите му Европейският съюз е отчел позитивно изпълнението на втората фаза на плана за визова либерализация, а украинската страна очаква сериозна подкрепа от България за въвеждането на безвизовия режим.

Посланикът пристигна в Града под тепетата за традиционната си среща със своите сънародници по случай Нова година, която украинците празнуват по стар стил на 14 януари.

На среща със зам.-кмета на Пловдив Розалин Петков, в присъствието и на почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев, посланик Балтажи е обсъдил ситуацията в Украйна и в България. "Информирах г-н Петков за ситуацията в Донбас, която остава напрегната заради неизпълнението на Минските споразумения от страна на руските сили", каза дипломатът.

Посланик Балтажи е споделил с Розалин Петков аспекти от реформите, въведени от украинското правителство, в резултат на които през третото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Украйна е отбелязал ръст с 1%, а през 2016 г. се очаква увеличение с 2.4%.

"Получихме около 8 млрд. долара помощ от международните валутни институции и тази помощ ще продължи и през 2016-а", каза още Балтажи. Той припомни, че от 1 януари е в сила спогодбата за свободна търговия с Европейския съюз, която създава допълнителни възможности за търговия между България и Украйна, както и за нови инвестиции.

"Продължаваме да работим и за установяване на побратимени връзки между Пловдив и Лвов, който много прилича по дух на вашия град. Подкрепяме тази идея и се надяваме да стигнем до споразумение за побратимяване", подчерта посланикът на Украйна.

Пловдив ще си сътрудничи с украинската страна по линия на икономиката, енергетиката, науката, образованието, туризма. Проучва се възможността украински деца на загинали и пострадали от войната да пристигнат в Пловдивско за рехабилитация.

Миналата година няколко групи украински войници бяха на профилактика в санаториума на Военномедицинска академия в Хисаря, припомни от своя страна почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев. Българската диаспора в Запорожие получи 1000 тома художествена литература, която бе доставена с логистичната подкрепа на българския президент. Традиционно в Пловдив пристигат украински трупи за участие в различни културни събития - Камерния фестивал, "Сцена на кръстопът", организират се изложби.

Миналата година стартира литературният конкурс "Какво знаете за Украйна", който продължава и през 2016-а със съдействието на Съюза на българските писатели. С подкрепата на консулството бяха осигурени и 50 хиляди еднократни хигиенни дози за войниците в Украйна, като тази година ще бъдат доставени още толкова, а украински първокласници получиха комплекти с учебници.

По данни от почетното консулство в Пловдив живеят 455 украинци. Консулският окръг включва още Стара Загора, където живеят 158 украински граждани, Пазарджик - 105, Хасково - 158, Кърджали - 40, и Смолян - 30.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама