Демонтажът на паметника пред НДК няма бъде през тази година

18:54, 13 яну 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все още не се знае кога ще започне демонтирането на паметника „1300 години България“, но най-вероятно няма да е тази година. Това каза за София Topnovini.bg председателят на общинската комисия по устройство на територията Силвия Христова. Късно снощи стана ясно, че Върховният административен съд е отхвърлил окончателно всички жалби, свързани с решението за демонтирането на монумента.

Христова посочи, че процедурите, които трябва да бъдат извършени преди паметникът да бъде демонтиран, са много и ще забавят процеса значително.

„Първо експерти трябва да изработят технически проект за демонтажа на паметника. След това трябва да изберем изпълнител на този проект“, обясни тя, но не се ангажира със срокове кога ще стане това.

След като паметникът бъде отстранен, елементите му ще бъдат изложени в Музея за история на София, въпреки първоначалните намерения на общината паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Идея за подредбата на скулптурните елементи на монумента в музея, общината ще потърси от създателя на паметника – проф. Валентин Старчев. Въпреки че той беше човекът, който най-ревностно оспорваше решението за премахване на паметника. „За тези процеси ще потърсим неговото мнение и ще го обсъдим“, каза Христова.

Тя допълни, че скоро ще бъде проведена и среща с инициативния комитет, който се занимава с набирането на средства за възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, които ще заемат пространството пред Националния дворец на културата.

Все още не е ясно и как ще изглежда мемориалът. Силвия Христова обясни, че за това ще бъдат организирани широки обществени обсъждания, след които най-добрите предложения ще бъдат селектирани. „При всички случаи максимално ще се съобразим с мнението на гражданите“, подчерта тя.

Решението за премахването на паметникът „1300 години България“ беше взето през 2014 година от Столичния общински съвет. То беше обжалвано както в софийския Административен съд, така и във Върховния административен съд. Жалбите, които така и не пожънаха успех, бяха подадени от проф. Валентин Старчев, граждани и общински съветници от БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама