Психолог за трагедията във Враца: Никой не се е намесил от страх

17:05, 13 яну 16 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Причината да не се намеси никой при нападението на 18-годишното момче във Враца е страхът. Това коментара за София Topnovini.bg бившият директор на Института по психология към МВР проф. Бойко Ганчевски по темата за убитото момче в центъра на областния град. 18-годишният дванайсетокласник натиснал клаксона на автомобила си и това ядосало двамата братя – Десислав и Иван, които пресичали улицата.

Ганчевски уточни още, че агресията започва да се изявява още в младежките години. Според него, една от причините да не се намесят хора в сбиването между младежите във Враца, е страхът от това, че могат да попаднат под ударите им. „Другото е, че правоохранителните органи ще ги карат да стават свидетели. Психологическият принцип е, че ако никой не реагира на случващото се, значи нищо не е станало. Не се опитваме да предотвратяваме нещата, защото не са свързани с личния ни интерес. За съжаление, използваме такива програми за контрол над агресията в затворите, а не използваме програми за контрол и самоконтрол още в началното училище“, коментира още проф. Ганчевски.

Според него агресията на младежите е необоснована, а такива случаи има не само у нас, но и в други страни. „През далечната 1978 година имаше подобна проява, когато в Ню Йорк Сити в продължение на 20 минути убийци с ножове успяват да убият Катрин Дженовезе. Съседите наблюдават и никой не реагира. При последното дихание на момичето, те реагират и викат полиция“, даде за пример психологът.

„Когато говорим за нашата действителност, явно има доста хора, които имат наследствена потребност от силни изживявания. Тя води до неконтролирана агресия с оглед на това, че не могат да преодолеят някакви трудности – мними или реални, които в психологията наричаме фрустрация и те са непреодолими. Явно при такива лица задържането е много по-ниско от възбудата в кората на главния мозък и те извършват неконтролирани прояви с оглед самоутвърждаване от това, че могат да доминират над изпречилата се жертва“, обясни проф. Ганчевски. По думите му това се дължи на едно чувство на безнаказаност, което се формира в най-ранните години особено на момчетата. „Тези лица, които убиха момчето във Враца вероятно са известни там на хората, че те от деца са били агресивни. Възпиращият фактор на агресията е законният фактор, свързан със страха от наказания“, категоричен е психологът.

По-рано кметът на Враца Калин Каменов коментира пред Нова телевизия, че вчерашният ден е от поредицата тъжни дни, които смята за срамни за града. „Това е случай, който за съжаление е ежедневие във Враца. Тук често пъти се решават проблемите по този начин. Смятам, че трябва да се засрамим от това си поведение, защото така не се решават проблемите. Интелигентният човек не реагира така, не остава пасивен в ситуация, когато става бой. Утрешният ден сигурно ще има друг такъв случай. И ако продължаваме да сме пасивни и да смятаме, че това не е наш проблем, утре може да пострада някое от нашите деца. Трябва да променим начина си на мислене и реакция”, коментира кметът на града.

Десислав е криминално проявен за кражби и шофиране в нетрезво състояние. Двамата братя са от врачанското село Девене и са собственици на автокъща в края на града.

Тодор е бил треньор по таекуон-до и преподавал на деца, но в злополучния ден не успял да се защити. Приятели на убития Тодор организират тази вечер мълчаливо бдение, което ще се проведе в 18 часа пред полицията в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама