Омбудсманът предлага еднодневна винетка (обновена)

17:01, 13 яну 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въвеждане на еднодневна винетка с минимална цена ще предложи омбудсманът Мая Манолова, съобщи тя в Добрич, предаде репортер на Добрич Topnovini.bg. Тя бе в града по покана на граждани, които протестират срещу поскъпването на винетните стикери.

Манолова съобщи, че до края на седмицата ще внесе до премиера Бойко Борисов предложение за промени в наредбата, касаеща винетните стикери, приета с ПМС 160 от 7 юли 2008 г.

В момента има само седмични, месечни и годишни винетки, като цената им скочи почти двойно от тази година. В парламента пък има законова промяна, предложена от Реформаторския блок, която предвижда въвеждането на 6-месечен стикер.

Омбудсманът предлага цената на еднодневната винетка да е пропорционална на годишната винетка и да се издава по облекчен път. Друга възможност за промени, според  Манолова, е намаляване на цените на седмичните винетки, а годишните да се издават от дата до дата.

Мая Манолова се е срещнала в Добрич със собственици на малки обекти за дестилиране на ракия, които са й благодарили, че ги защитила и съм внесла жалба в Конституционния съд за дискриминация на малките за сметка на големите.

„Те ще продължат своите действия за защита на своите права, защото да ги лишиш от възможност да варят на ишлеме 6 месеца в годината ракията на хората не изглежда особено аргументирано и целесъобразно“, обясни Манолова. Според нея наистина е много странно решението на парламента от 1 януари до 30 юни да не функционират малките обекти.

„Ако приемем, че през този период няма ракия за варене в малките обекти, то през същия период няма грозде за варене на ракия и във винпроми. Така че, би следвало да се чуят аргументи за това решение и в чий интерес е то. Като гледам интерпетациите на хората, които защитават големите производители, и твърденията, че домашната ракия е вредна и опасна, очаквам в близките дни да чуем, че домашната лютеница е опасна, че са вредни компотите, сиренето“, посочи още тя.

По думите й тази манипулация, която се извършва в момента против малките обекти на дестилиране, не е честна по отношение на тях, а правилата по отношение на контрол и изисквания трябва да са еднакви за всички. Тяхното опасение е, че сега, когато те реално не работят, ще процъфти точно нелегалният сектор за производство на всякакви такива питиета.

„Когато хората не могат да си сварят материала, който са приготвили, в тези обекти, те ще го направят по друг начин – извън контрола на държавата, при неясни условия и в крайна сметка опасността за живота и здравето на хората ще стане още по-сериозна. Отново ще призова за нулева толерантност и пълен контрол на производството на алкохол . Освен, че трябва да бъде издирено нелегалното, трябва да се проверяват пунктовете за продажба на алкохол, също така и винпромите, всички при еднакви правила“, обобщи омбудсманът.

Манолова съобщи още, че ще излезе с законодателни промени, след като проучи „всички тънкости на това как можеш да паразитираш на гърба на гражданите, използвайки това, че си монополист“. Според нея на първо място трябва да се забрани на дружествата, които предоставят обществени услуги, да ползват услугите на колекторски фирми. „На второ място ще накарам „Топлофикация“ доброволно да се откаже от събирането на тези 300-350 млн. лева. Ако не става чрез активизиране на обществено мнение, чрез жалба до Конституционния съд, чрез законодателни промени, но искам да се прекрати в кратки срокове това безобразие“, обясни Манолова.

Идеята е да се забрани на „Топлофикация“, мобилен оператор, електроразпределителни дружества, банки да ползват колекторски фирми. Те имат достатъчно възможности, които им дава Законът за задълженията и договорите.

„Моето впечатление, е, че нарочно се стига до тази фаза на принудително събиране. Защото, ако те информират, че дължиш 5 лева ще ги платиш, за да не се разправяш. Но, когато тези 5 лева минат през арбитраж, през съдебен изпълнител стават 150, 250,350 лева“, аргументира се тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама