Апелативната прокуратура ще гледа сделката с бившия битак в Търговище

16:51, 13 яну 16 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Случаят с продажбата на терена на бившия битак в Търговище стига до Апелативна прокуратура Варна. Това става след пусната жалба от председателят на местната структура на Съюза на патриотичните сили "Защита" в Търговище Красимир Русев заради отказа за образуване на досъдебно производство по жалбата му за скандалната сделка. Произнасянето е неправилно, а проверката е извършена повърхностно, твърди Русев, като посочва, че след подадения от него сигнал до Окръжна прокуратура по случая не са разпитани ключови свидетели от тогавашната общинска администрация. Реакцията дойде след като държавното обвинение в Търговище се произнесе, че няма установени нарушения по сделката за спорния терен, нито по последващия строеж върху него. 

На пресконференция днес Русев обясни, че когато е привикан в полицията по случая разбира, че в папката са само част от документите, които той лично е подал до прокуратурата. „Допълнително аз снимах 20 неща, за които гарантирам, че вече бяха приложени в сигнала до прокуратурата. В моята жалба от 10 юли прилагам 29 документа, в полицията видях не повече от 10. Когато коментирах казуса с моя адвокат той беше категоричен, че това е много тежко процедурно нарушение, даже престъпление.” обясни Русев, възмутен, че от прокуратурата до полицията материалът му по скандалната сделка вече е с 50 % олекнал откъм документи.

Topnovini.bg припомня, че още в средата на миналата година председателят на местната структура на Съюза на патриотичните сили "Защита" в Търговище Красимир Русев писка Окръжна прокуратура, Регионалната дирекция за национален строителен контрол  и Регионалната инспекция по околната среда и водите Шумен да проверят какво се случва на терена на бившия битак. Русев твърди, че в нарушение на подписания договор за продажба на терена и без знанието на общинския съвет на мястото се строи. По негови изчисления сделката ощетява с половин милион лева местната хазна, защото толкова е разликатаq ако спорния терен се продава за паркинг или за търговски обект. Защитникът дава пример в жалбата си как два граничещи имота на апетитното място около пазара в града струват един път 130 лева на квадрат за общинския терен и друг път близо 300 лева на квадрат за частен имот.

През 2009 година мястото е продадено на фирмата на общински съветник с изричното условие там да се направи паркинг и изграждането на комплекса, който вече е почти завършен, според Русев е в пълно нарушение на подписания договор, защото купувачът няма право да променя предназначението на имота. Затова защитникът настоява  сделката за обекта да бъде развалена и Общината да си върне терена.

Русев заподозря, че това е схема замислена преди години още с покупката на терена и става дума за съмнителни договорки и търговия с влияние. Близо две години той се опитваше да се добере до документите около сделката при което казусът стигна до  Върховният административен съд, който се произнесе Община Търговище да покаже договора за продажбата на терена.

Последваха поредица от сигнали до всички институции, които имат отношение към извършващия се строеж на мястото, който към момента вече е почти готов да влезе в експлоатация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама