Да не влошаваме отношенията си с Турция заради дреболии, призова Даниел Митов

16:08, 13 яну 16 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В този динамичен и несигурен свят нямаме право да влошаваме отношенията си с Република Турция по маловажни въпроси. Това заяви пред журналисти външният ни министър Даниел Митов във връзка с казаното по-рано днес от премиера Бойко Борисов, че турският посланик е получил нота заради скандала около екслидера на ДПС Лютви Местан.

Според Митов с южната си съседка имаме да говорим за много по-важни неща в областта на енергетиката, транспорта и т.н. "Това са важните теми, на които трябва да обръщаме внимание. Случилото се е повод просто за да сме наясно как стоят отношенията между двете държави", обясни дипломат №1.  

Митов напомни, че още миналата седмица е казал, че по съответния ред е призовавал турския посланик да преодолее създадените в нашето общество подозрения, че "той се намесва във вътрешните работи на България и също така създадените възприятия, че не се държи по нормите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

"Това беше казано. Премиерът днес просто го артикулира по съвсем друг начин. Ние това сме го говорили още преди Нова година", сподели външният ни министър. Той обясни разликата в изказа си с този на премиера Борисов: "Аз използвам език, който приляга на външен министър. Ясно е какво е казано - премиерът и аз сме казали едно и също нещо по различен начин".

По думите му няма как да има толкова бърза реакция от страна на Турция по въпроса, но успокои, че сме в добри взаимоотношения турската страна. "Драмите в една политическа партия в България не могат да се превръщат в лакмус в двустранните ни отношения. Няма начин българо-турските отношения да минават през посредници или вътрешните проблеми в една или друга партия да се превръщат в причина за подобряване или влошаване на отношенията между България и Турция", категоричен бе Даниел Митов.

Относно друга реплика на Бойко Борисов от по-рано днес, че Европа трябва да затвори границите си, външният ни министър посочи, че България отдавна настоява за категорична и ясна политика по отношение на външните граници на Европейския съюз и ясен контрол там.

"Настоявали сме много дълго време споразумението да започне да се изпълнява по-рано", изтъкна Митов.

Според него от друга ясно е, че в един момент Европа няма как да се справи с наплива от хора, които условно наричаме бежанци. По думите му голяма част от тях не са такива и страната ни настоява за ясно разграничение между бежанци и икономически мигранти.

"Тези, които са бежанци и към които имаме задължение, ясно е, че трябва да покажем някаква солидарност. Бежанският статут не е завинаги. Той се придобива и впоследствие може да бъде отнет, когато ситуацията в държавата по произход е съвсем различна. Тези хора трябва да се завърнат и да участват в реконструкцията и стабилизацията на собствените си държави", категоричен е Даниел Митов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама