ЕК разследва Полша за нарушаване на демократичните правила на ЕС

15:38, 13 яну 16 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия предприе безпрецедентна процедура, с която ще разследва дали приетите от правителството на Полша нови закони нарушават демократичните правила на Европейския съюз.

"ЕК реши днес да предприеме първата от трите стъпки по процедурата срещу Полша за отнемане на правото на глас на Варшава в Съвета на ЕС заради възможни нарушения на принципа на върховенството на закона", съобщи на пресконференция зам.-председателят на комисията Франс Тимерманс. Той уточни, че ЕК не се интересува от вътрешнополитическите въпроси в Полша, а е притеснена от предприетите наскоро законодателни промени, свързани с управлението на обществените медии и с Конституционния съд. Тимерманс заяви, че е готов по всяко време да пътува до Варшава за преговори с полските власти.

"Промените в медийната област засягат независимостта на медиите; няма демокрация, когато не са защитени основните права и без свобода на медиите. Току-що подписах писмо, с което призовавам полските власти да започнат диалог. Целим да работим в дух на сътрудничество с държавите от ЕС, стремим се да решим проблемите, а не да се увличаме в спорове", коментира Тимерманс.

Междувременно полският премиер Беата Шидло призова опозицията да се изправи в единен фронт с правителството срещу „оклеветяването на страната в чужбина”. „Полша е несправедливо обвинявана в неща, които не съществуват в страната ни, че нарушава принципите на правовата държава. Това не е вярно. Демокрацията в Полша е в добро състояние”, каза Шидло.

Отношенията между Брюксел и Варшава се влошиха, откакто партия „Право и справедливост”, водена от евроскептика Ярослав Качински, се върна на власт в Полша през октомври 2015 година след 8 години в опозиция.

Миналата седмица полският президент Анджей Дуда одобри спорни закони, които позволяват на управляващата партия да назначава ръководителите на обществените медии, а също така да избира съдии в Конституционния съд на Полша.

Mеханизмът за защита на върховенството на закона, приет през 2014 година, позволява да бъде отнето правото на глас на страната членка в Европейския съвет, където се оформя политика на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама