Въвеждане на еднодневна винетка предлага омбудсманът Мая Манолова

15:35, 13 яну 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въвеждане на еднодневна винетка с минимална цена ще предложи Националният омбудсман Мая Манолова, съобщи тя пред журналисти  в Добрич. Тя бе в града по покана на граждани, които протестират срещу поскъпването на винетните стикери. „Аз изцяло споделям мотивите на жалбоподателите, че няма как да е открито, прозрачно и добро едно управление, което при вземането на важни за хората решения не търси тяхното мнение предварително. На практика общественото обсъждане на повишаването на цените на винетките се случи след като това повишение стана факт“, каза Омбудсманът.

Тя е поискала от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова да отговори на гражданите защо се е наложило увеличението на винетните стикери. Според отговора й, годишно се събират около 250 млн. лева от винетни такси, като с увеличението се очаква сумата да се увеличи през 2016 г. на 300 млн. лева. Според разчетите на МРРБ, са нужни поне 600 млн. лева годишно за извършване на рехабилитация, ремонти на най-нуждаещите се пътища. За периода 2016 – 2022 г. са необходими 7 млрд. лева за поддържане на републиканската пътна мрежа. Според министър Павлова, това е наложило поскъпването на винетните стикери за 2016 г.

Мая Манолова ще настоява пред министър Павлова да отговори на гражданите на Добрич и областта какви са плановете на МРРБ за ремонт и рехабилитация на пътища за 2016 г. и за следващите години. Тя предлага въвеждане на еднодневна винетка, която да е с минимална цена, пропорционална на общата цена на годишна винетка. Гражданите да могат да я закупуват по облекчен ред – със специални винетни стикери или sms плащане. Омбудсманът ще постави пред министър Павлова въпроса за определянето на алтернативни трасета, за които изискването за закупуване на винетни стикери да не важи. Друго възможно решение, според нея, е намаляване на цените на седмичните винетки. Ще предложи годишните винетки да важат от дата до дата. Предложенията ще адресира до премиера Бойко Борисов до края на тази седмица.

Националният омбудсман предвижда да излезе със законодателни промени, с които да се забрани на дружествата, които предоставят обществени услуги, да ползват услугите на колекторски фирми. Тя иска да се забрани на Топлофикация, мобилни оператори, електроразпределителни дружества, банки да ползват колекторски фирми. Според нея, те имат достатъчно възможности, които им дава  законът за задълженията и договорите. Освен това, предвижда да накара Топлофикация доброволно да се откаже от събирането на остатъчните суми, които събира при изравняване, които са в рамките на 300-350 млн. лева.

Мая  Манолова е поела ангажимент пред кмета на Добрич Йордан Йорданов да окаже методическа помощ при избора на местен обществен посредник. Тя ще му предостави примерен правилник, който е изготвила. Такъв ще изпрати и на всички новоизбрани кметове в страната с апел да направят необходимото, да полагат усилия за избирането на местен обществен посредник. В момента има не повече от 15 обществени посредници от всички 265 общини.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама