НАП-Варна разследва фирми, наемащи работници на минимални заплати

15:33, 13 яну 16 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Данъчните във Варна са започнали да разследват фирми, които са регистрирали служителите си на минимални заплати и плащат данъци и осигуровки в НАП в минимален размер. Към момента в полезрението на агенцията са попаднали 56 варненци, на които се правят ревизии. Още 46 пък трябва да доказват, че декларираните им доходи съответстват на придобитото имущество.

От НАП уточняват, че с работниците, за които има съмнения, че са били осигурявани на минимална заплата, а реално са вземали по-високо трудово възнаграждение, се провеждат срещи. Става въпрос за хора, които впоследствие са били уволнени или са напуснали работата си. Данъчните им звънят ежемесечно по телефона или се срещат лично с тях, за да ги разпитват за подробности около работата им. Под лупа се гледат и фирми, които са назначили служителите си на заплата, близка до минималния осигурителен праг за съответната длъжност.

Целта е да се разбере при какви условия са работили служителите, докато са били наети, били ли са принудени да подпишат договор на по-ниско от реалното възнаграждение, за да се избегне плащане на данъци и осигурителни вноски, както и дали са забелязали при бившия работодател отклонения от данъчно облагане.

Често напусналите работници разкриват схеми за укриване на данъци и осигуровки, като тези данни са в основата на проверки и ревизии със значителни разкрития.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама