Момиченце се роди в семейство, подпомогнато от общинския фонд ин витро в Разград

15:23, 13 яну 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

През изминалата 2015 година на семейство, което е финансирано от общинския фонд ин витро в Разград им се роди момиченце. То е заченато по методите на IMSI в СБАХЛ „Д-р Малинов” в София, съобщи зам.-кметът Ердинч Хасанов.

Зам.-кметът заяви, че интересът към общинския фонд ин витро расте. От стартирането на общинската програма през 2012 година до края на миналата година за финансиране са кандидатствали 18 семейства, одобрените за финансова помощ двойки са 16, а общия размер на изплатените суми е 29 430 лв.

Данните сочат, че през 2012 г. и 2013 за финансово подпомагане са кандидатствали по шест двойки, като одобрените са с едно по-малко, подадените заявления през 2014 год. са седем, а одобрение са получили шест двойки.

Кандидатствалите и одобрени семейства от общината за финансово подпомагане за лечение с методите на асистираните репродуктивни технологии през миналата година са десет. От тях девет са получили финансиране, след представени разходо-оправдателни документи за извършени процедури. Общият размер на изплатените средства за 2015 година е 17 187,75 лева.

Хасанов припомни, че в бюджет 2015 година на община Разград са били предвидени общо 50 000 лева за отпускане на средства за еднократна помощ за лечение и средства за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на общината.

Право да кандидатстват за финансиране имат семейства и двойки със стерилитет, лечим преди всичко с методите на асистираните репродуктивни технологии. Те трябва да отговорят на определени критерии – да са български граждани, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на община Разград през последните три години, да нямат задължения към общината, да са без прекъснати здравноосигурителни права, да не са осъждани, а кандидатстващите жени да са под 44 годишна възраст.

Съгласно приетия от Общинския съвет правилник, средствата за финансово подпомагане на заявителите са в размер на реално направените разходи, но не повече от 2 500 лева на семейство или двойка.

През 2016 г. в бюджета на общината отново са заложени средства за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Приемът на документи ще започне след като бюджетът бъде гласуван на сесия на Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама