Срути се покрив на сграда в института "Пушкаров" в София (снимки)

14:56, 13 яну 16 25 739 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази сутрин около 5:30 ч. се е срутил покривът на сграда, намираща се на територията на института „Пушкаров“ в София. Зданието е собственост на Министерството на земеделието и храните. Сградата не се обитава от около 10 години и за щастие пострадали хора няма. Предполага се, че причините за свличането на покрива са обилните валежи и снегове, които имаше през изминалите дни.

Разрушената постройка се намира в двор и не крие риск за случайно преминаващи хора по тротоара. Въпреки това, районът около сградата е отцепен. 

За подробности по случая София Topnovini.bg потърси за коментар директора в направление „Почвознание“ към Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ проф. Д-р Светла Русева, която от 1977 година работи там. Сградата, където работи тя се намира в непосредствена близост до срутилото се здание.

„Сутринта ми се обадиха в 7 ч. и ми казаха, че сградата се е срутила. Това го очаквахме, защото знаехме какво е състоянието ѝ, тъй като не се обитава поне от 10 години и не се поддържа. Тя е под управлението на Министерството на земеделието и храните. С решение на Министерски съвет от 2008 година е прехвърлена. От тогава виждаме, че при валене на дъжд и топене на сняг текат водопади по стените. Падат плочки от фасадата и всяка година директорът на института уведомява Министерството на земеделието. През 2014 г. предишният директор е уведомил министерството, а миналата година на 23 октомври аз направих същото“, разказа проф. Русева.

Тя подчерта, че се грижат за тяхната сграда със собствени усилия.

„Целият комплекс е строен за 1300 души с идеята, че ще бъде център за научни изследвания и повишаване на квалификацията на специалисти от Близкия Изток, Северна Африка“, посочи тя.

Проф. Русева коментира още, че са направили всичко по силите им да запазят своята сграда, но се притеснява, че и тя също не е безопасна.

„Затова търсим експертно становище за състоянието на всички сгради в института. Сега много се притесняваме, защото кварталът е такъв, че имаме непрекъснато набези. В момента в института работят 250 души, а в тази сграда - 100-120. От последните години няма никакви средства за ремонт и поддръжка. Конструкцията не е за тези климатични условия. Тук няма улуци, а бетонни корита и когато завали, водата замръзва и остава на покрива“, коментира още проф. Русева.

Срутеният покрив предизвика вниманието и на случайни минувачи. Екипът на София Topnovini.bg се срещна с двама млади мъже пред сградата, които виждайки пораженията решиха да спрат, за да разберат каква е причината за инцидента. Оказа се, че момчетата са строителни инженери и дори за тях е непонятно как е възможно да се стигне до този резултат.

Те коментираха, че в никакъв случай сградата няма да се възстанови, а по-скоро ще се събори.

„Реално това трябва да се направи, но всъщност по-скоро ще стои така 10-15 години. Внушително е, такова нещо не се вижда всеки ден. Трябва да има страшно много условия, за да падне една сграда по този начин. Сгради не падат всеки ден, дори след земетресение“, обясниха още те.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама