28 години затвор за извършител на убийство със сатанински елементи

14:44, 13 яну 16 25 915 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
28 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, в затвор от закрит тип получи днес от Русенския окръжен съд Милен Бичкиджиев. 24-годишният мъж е извършил изключително жестоко убийство на свой приятел – Джошкун Сюлейманов, което „финиширал“, „рисувайки“ първо с нож, а след това и с вилица, сатанински символи по тялото на жертвата. Такива са открити над 20, с размери от 1 до 58 сантиметра.

Престъплението е извършено на 29 март 2015 г. Роденият през 1991 година убиец пък е задържан два дни по-късно, на 31 март, след като сам се предал в полицията.

Днешната присъда е десета за Милен Бичкиджиев, който е имал проблеми със закона още от непълнолетен, оттогава са и 8 от осъжданията му. Лежал е във Възпитателно училище интернат (заведения, познати в миналото като ТВУ), също и в затвора. Както поясни прокурорът Стилиян Грозев, само няколко месеца са делели младия мъж от допълнителната квалификация, че убийството е извършено в условията на опасен рецидив.

Повечето от присъдите му са произнасяни от русенски съдебни състави, но има и такима от Варна и Мадан. Престъпленията му били различни, сред които и кражби на коли.

Още във Възпитателното училище Бичкиджиев се занимавал със смесени бойни изкуства, интересувал се и от сатанизъм. Извършената съдебна психиатрично-психологическа експертиза е установила редица негативни черти в характера му, както и личностно разстройство от смесен тип. Това обаче не е психично заболяване, а особеност на характера, която не е пречела на извършителя да разбира и ръководи постъпките си, са установили специалистите. Няма изоставане и в интелектуалното му развитие. Психиатрите са установили още, че той е манипулативен и изразените от него по-рано намерения за самоубийство са опит за манипулация. 

Положението в семейството му било тежко още от детството, бащата пребивал системно него и майка му. С нея Милен Бичкиджиев също бил във влошени отношения. След поредното изтърпяване на наказание за серия престъпления, той отишъл да живее при нея, но отношенията им се изострили и тя го изгонила. След този случай мъжът живеел на улицата или в различни квартири. В последната било извършено и престъплението.

Там Бичкиджиев живял с приятелката си Марияна Димитрова, с която обаче се разделили. Позволил й да остане при него, докато си намери ново място за живеене. Заради това момиче с Бичкиджиев общувал и Джошкун Сюлейманов, въпреки че компанията й не му подхождала – той произхождал от добро семейство, работел и имал планове. По думите на сестра му, младият мъж бил влюбен в Димитрова и изпълнявал всичките й желания, въпреки че чувствата му не срещали взаимност, нито пък одобрението на почерненото семейство.

В началото Джошкун Сюлейманов и Бичкиджиев били приятели, но с времето отношенията им се влошили. Според Бичкиджиев това станало, тъй като в пияно състояние Сюлейманов обиждал майката на Марияна в отсъствието на последната.

Във фаталния ден в квартирата, където живеели Димитрова и Бичкиджиев, те поканили на гости Сюлейманов и друг свой приятел, без някой от домакините да има намерение да върши нещо нередно. След консумирането на голямо количество алкохол в продължение на часове обаче, мъжете се напили и след спор за дреболии, Бичкиджиев проявил агресия първо към другия гост, но той си тръгнал бързо.

Тогава агресията на младия мъж се насочила към вече приведения в безпомощно състояние от алкохола Сюлейманов. Нахвърлил се върху него без причина, твърдейки, че пак е обидил майката на Марияна. Последвал изключително жесток и продължителен побой, довел до смъртта на жертвата, която, поради пияното си състояние, не се защитавала. Човекът бил удрян освен с крака и ръце от извършителя, но също така със стол и маса. Детето на демокрацията, прилагайки похвати, характерни за смесените бойни изкуства, скачало върху гръдния кош на жертвата с колена многократно. Марияна Димитрова се опитала да го спре, но той я изблъскал в страни. Неуспешни се оказали и опитите й да изхвърли ножа през прозореца, преди да го е взел бившият й любим.

Прокурорът Стилиян Грозев каза в пледоарията си, че за пръв път в практиката си вижда толкова бит човек, при това без причина. По убития не е имало нито едно място, по което да не са нанасяни удари. Според държавния обвинител, доколкото му е известно, в Русенския съдебен район досега не е имало друг толкова тежък случай.

Най-сериозните травми на убития били в областта на гръдния кош, където са били счупени почти всичките му ребра, а от счупване на гръдната кост е било разкъсано и сърцето му, което е причинило смъртта. Имал е белодробна травма, разкъсано дебело черво, вътрешни кръвоизливи, излив на огромни количества кръв в и около жизнено важни органи, счупен нос и много други.

Побоят е продължил и след смъртта на жертвата, като е завършил със сатанинския ритуал. След като Сюлейманов не проявил признаци на живот, Марияна Димитрова се уплашила и опитала да го реанимира, правейки му сърдечен масаж и изкуствено дишане. Това опитал и извършителят, но вече било късно за каквато и да било помощ. Щом станало ясно, че Джошкун Сюлейманов е мъртъв, Бичкиджиев заплашил Димитрова, за да не го издаде. Тя избягала от квартирата, уплашена от него.

По-късно на другия ден двамата, с помощта на първия си гост, опитвали да местят тялото, с намерение да нагласят нещата така, все едно Сюлейманов е починал от инфракт, беше посочено в обвинителния акт. Според прокуратурата Бичкиджиев е търсил и начини да се укрие, но след като не е намерил такива, е отишъл заедно с Марияна Димитрова в полицията, където сам се е предал.

Родителите на жертвата, които присъстваха в залата през цялото време, а по-късно и сестра му, бяха принудени да изслушат целия ужас около смъртта на сина им. Майката плака през по-голямата част от заседанието, а бащата я крепеше, доколкото му даваха силите.

Молбата на хората да бъдат частни обвинители и граждански ищци беше уважена. От разпита на дъщеря им стана ясно, че от смъртта на сина им, родителите й са на лекарства, а животът на цялото семейство е напълно съсипан. В къщи се водят разговори само за барт й, а стаята му стои западена и непокътната от деня, в който за последен път е бил в нея. Всеки ден почернените родители прекарват по няколко часа на гроба на детето си, а в свободния ден на дъщеря си ходят там заедно с нея, каза още тя. От дълбоката мъка, хората са прекратили всякакви социални контакти, дори с близки, защото им напомнят за отнетите им хубави времена, докато синът им е бил жив.

Гражданският им иск беше в размер на 150 000 лева за всеки от родителите, заради претърпените неимуществени вреди, изразяващи се в неутешимото страдание по убитото им дете. Съдът обаче им присъди по 100 000 лева. Освен общо 200 000 лева, които Бичкиджиев трябва да плати на семейството, той е задължен да покрие на всеки от двамата разходите за водене на делото от по 3 000 лева, както и по 4 000 лева държавни такси, във връзка с уважения размер на гражданските искове.

Прокурорът поиска доживотен затвор без право на замяна, но съдът се произнесе с присъда от доживотен затвор. Тъй като делото се гледаше по съкратената процедура, в такива случаи доживотният затвор може да бъде заменен с лишаване от свобода от 20 до 30 години. Бичкиджиев получи 28, тъй като за смекчаващи вината обстоятелства бяха сметнати самопризнанието му и съдействието за установяване на истината, както и младата му възраст, а за отегчаващи – жестокостта на престъплението, което не е било предизвикано с нищо.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама