Домът на Георги Шагунов в Бургас да стане Къща на музиката предлагат от РБ

14:46, 13 яну 16 / Култура 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници от Реформаторския блок застават зад каузата домът на именития композитор и диригент Георги Шагунов в Бургас да се превърне в Къща на музиката, съобщиха от коалицията. В момента сградата е в окаяно състояние и е почти разрушена от времето и скитниците, които намират подслон в нея.

Част от имота на ул. "Филип Кутев" 2 А все още е държавна собственост, като с прехвърлянето му на Общината ще бъде възможно неговото превръщане в културен център. Затова групата на Реформаторския блок в Общинския съвет е входирала предложение Община Бургас, чрез областния управител Вълчо Чолаков, да отправи искане до Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху имота. Предстои ОбС да гласува докладната на сесията в края на януари.

Идеята за създаване на Къща на музиката е на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и Инициативен комитет от бургаски граждани. Те са събрали хиляди подписи в подкрепа на каузата от учители и възпитаници на Музикалното училище, библиотекари и читалищни работници и много бургазлии. В края на миналата година именно инициаторите на подписката се обърнаха към Реформаторския блок с молба за помощ.

„Подобен музей на музиката съществува отдавна в къща във Виена, където обаче е живял дядото на Шагунов. Мисля, че трябва да последваме добрия пример и Бургас да отдаде дължимата почит на човека, който е написал редица произведения, сред които марша „Един завет” и Химна на независимостта”, казва общинският съветник от РБ Тошко Иванов.

Георги Шагунов е бил капелмайстор на 24-ти Черноморски пехотен полк. Наричан Бащата на музиката в Бургас, завършилият във Франция музикалното си образование Георги Шагунов е работил за развитие на музикалната култура и издигането на Бургас на нивото на европейските градове. Той има принос за създаването на музикални дружества и Музикално училище в града, участвал е и сам е организирал много благотворителни събития, на които е дарявал свои партитури за разиграване на търг и със събраните средства са купувани музикални инструменти. Още приживе той е обявен за почетен гражданин на Бургас.

„За съжаление, от години сградата, където в продължение на 50 години е живял Георги Шагунов, не се използва и се руши. Само паметната плоча, която също е разбита, напомня, че това е бил неговият дом. След превръщането й в музей на музиката къщата трябва да представлява не само културна и туристическа атракция, съхранила музиката на маестро Шагунов, оставил близо 2000 музикални произведения от всички жанрове в наследство. Тя трябва да бъде място за музикално образование и занимание на многобройните музикални възпитаници на Бургас, които се изявяват не само в страната, но и по света”, смята председателят на групата на Реформаторите в ОбС д-р Георги Митев.

Идеята е съгласувана с частния инвеститор, придобил по-рано част от сградата. От своя страна Община Бургас има възможност да предприеме действия за опазването на имота и сградния фонд, както и да покрие най-неотложни ремонти. Паралелно с това Общината разполага с ресурс за кандидатстване с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“, по който може да се реализира идеята за създаване на Къща на музиката в Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама