Тютюнджиите в Гоцеделчевско се отчаяха, фирмите изкупуват културата на цени от 4 до 5 лева

14:19, 13 яну 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско са отчаяни заради ниските цени на тютюна в региона. Основните играчи на пазара отново са по места и от една седмица изкупуват културата на цени от 4 до 5 лева на килограм. Това съобщи за Благоевград Topnovini.bg тютюнопроизводителят и председател на асоциация "БасмЪ" Иван Сабахлъков.

Той допълни, че очакванията за по-високи цени заради сухото време миналото лято отново не са се оправдали. Не се оправдали и очакванията за цените на новия сорт "Басма" от Гърция. Там се е купувал на цена 4,50 - 5,00 евро, а фирмите тук предлагат 6,30 лева за килограм от него.  По думите му няма хора, които отказват да продават продукцията си, но всички го правят с болка на сърце.

"Преди малко ме питаха "Защо не излезем да протестираме?", а аз отговорих "Защо да излизаме, да се бием ли?". Селското недоволство расте и ще избухне някой ден", обясни земеделският производител.

Според него има сценарий за унищожаване на земеделието у нас. Част от тютюнопроизводителите в региона често се принуждават да пазаруват на вересия, а през 2014 година е имало и хора, на които са им спряли тока заради неплатени сметки. тъй като тогава изкупната кампания се забави, спомнят си земеделци. Част от тях пък твърдо заявяват, че вече на никого не вярват. Не вярват и че някога отношението към тях ще се промени.

"За съжаление повече внимание се обръща на магистралите и пречиствателните станции, там където има повече пари, а не на отрудените хора", с болка констатира Иван Сабахлъков и предлага да се поеме инициатива за "саниране" на българското село. ,

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама