Все по-малко лекари бягат в чужбина

14:05, 13 яну 16 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все по-малко български лекари бягат от страната, за да работят в чужбина. Това обявиха от здравното министерство след изготвен анализ за издадените удостоверения за придобита професионална квалификация, които да послужат за работа в друга държава-членка на Европейския съюз.

През изминалата година тези документи са 364. За сравнение – издадените през 2014 г. удостоверения са 411.

Освен това, от всички специализанти през 2015 г. 1204 са станали лекари. От тях пък 857 са новозавършили и неспециализиращи до момента. През изминалата година базите за обучение в страната са обявили 923 места за специализанти по клинични специалности и над 200 места по неклинични специалности.

Според здравното министерство това показва, че промените в наредбата за специализациите са успешна стъпка по посока задържането в страната на младите лекари. От ведомството припомниха, че в началото на 2015 г. се въведоха промени в Наредба № 1 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, с които беше облекчен достъпът до специализация. С промените отпаднаха платената специализация, а започването на самата специализация стана възможно целогодишно.

Определянето на местата за специализанти от самите бази за обучение, освен че значително съкрати сроковете за започване на обучението, но и отговори на текущите потребности на базите от човешки ресурси. Специализацията по клинични специалности вече се осъществява въз основа на трудов договор, което гарантира на специализантите правото да получават адекватно трудово възнаграждение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама