Първо заседание на испанския парламент след вота през декември

13:50, 13 яну 16 / Свят 25 198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Испанският паламент заседава днес за първи път след изборите, които се проведоха на 20 декември, съобщават медии в страната.

Сегашният премиер Мариано Рахой, лидер на консервативната "Народна партия" (НП) спечели изборите през декември, но без абсолютно мнозинство. Резултатите след вота доведоха до фрагментарна конфигурация на парламента, тъй като нито една партия не успя да спечели достатъчно места за мнозинство.

Малко след откриването на сесията крал Фелипе VI ще проведе среща с партийните лидери, като целта е да избере най-подходящия лидер в позиция за формиране на правителство. 

Първата парламентарна сесия ще бъде следена отблизо заради политическото бъдеще на страната, което зависи до голяма степен от това дали социалистите ще успеят да се съюзят с други страни, за да изместят консервативната партия на Рахой, смятат анализатори.

"Този, който има най-много проблеми тук е Мариано Рахой ... тъй като той не разполага с достатъчно парламентарни съюзници да сформира правителство", казва Пабло Саймън, професор по политология в университета в Мадрид.

След изборите през декември управляващата консервативна Народна партия спечели 123 места в 350-местния парламент. Водещата опозиция в лицето на социалистите спечели 90 места. Крайнолявата „Подемос” (Ние можем") получи 69 места, а „Сиудаданос” ("Граждани") взе 40 места. Останалите 28 места се заемат от шест малки партии.

Традиционно монархът кани спечелилата партия да формира правителство, но това може да се промени, ако други партии представят по-стабилен вариант.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама