Изясняват поведението на основния свидетел срещу съдия Николай Стефанов

13:43, 13 яну 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото за подкуп срещу съдия Николай Стефанов от Районен съд-Русе трябва да изясни и доколко коректно е било поведението на основния свидетел срещу него – адвокат Свилен Стефанов, съобщава „Правен свят“.

Според обвинението, съдията е поискал и на 14 февруари м.г. опитал да вземе подкуп от 1 000 лева от адвокат Стефанов, за да одобри споразумение между защитата и прокурор Христо Матев. С него подзащитният на Стефанов - 17-годишният Мартин - се признава за виновен за грабеж на 32 лева, за което страните се споразумяват за 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок. В грабежа е участвал и друг непълнолетен - Мехнур Алексиев, за който също има споразумение.

Въпросителните около адвокат Стефанов възникнаха, след като първоначално той обясни пред съда, че се е свързал с майката на задържания Мартин и с нея се разбрали за хонорар от 500 лева, а защитата на другия младеж поел безплатно.

Вчера Свилен Стефанов беше повторно разпитан от съда, за да изясни тези обстоятелства. По думите му, пълномощните и договорите за правна помощ били подписани в кабинета на прокурора по делото, след като се разбрали да сключат споразумение. Към този момент Стефанов имал договорка само с обвиняемия Мартин, а другият бил със служебен защитник, който не присъствал в кабинета на прокурора, пише още електронното издание.

"Прокурорът ме помоли да поема защитата и на Мехнур, като предварително бях уведомен, че няма да получа пари за това, защото близките му нямали възможност да ми платят", обяснява пред съда Стефанов.

В договора за правна помощ за Мехнур Алексиев обаче бил записан хонорар от 500 лева, а след споразумението роднини на Мартин започнали да търсят настойничката на Алексиев, за да искат от нея да си поделят 1 300 лева, колкото струвала помощта на адвоката.

Показания пред съда е дала и лелята на Мехнур Алексиев – Маргарита Манолова, която е казала, че била търсена за пари от лелята на Мартин. Предполага се, че това е свидетелката Магдалена Петрова, но Манолова е заявила, че знае само малкото ѝ име и то, след като е предупредила, че е сигурна на 80%. Свидетелката е казала, че от нея адвокатът не е искал пари, дала само 35 лева за възстановяване на щетите на пострадалия при грабежа.

За да изясни заплетената ситуация, съставът на Софийския градски съд (СГС) с председател Ралица Манолова е решил да разпита отново Петрова, като показания трябва да даде и Алексиев. Той не е бил открит за вчерашното заседание, за което е призован, а от обяснението на леля му, объркването стана пълно.

Според свидетелката Маргарита Манолова племенникът й Мехнур Алексиев в момента живеел при лелята на Мартин - Магдалена Петрова, но това трябвало да го знаят полицаите, защото Мехнур бил с електронна гривна.

Показания е дал и Росен Иванов, който е бил поемно лице, непосредствено след задържането на съдия Стефанов. Както е известно, до предаване на белязаните 1 000 лева не се е стигнало, тъй като участващият в акцията Димитър Влахов от ДАНС се е хвърлил на капака на колата, в която са били Николай Стефанов и Свилен Стефанов преди адвокатът да опита да даде парите. Росен Иванов потвърди, че при обиска на съдията и на автомобила, не било открито нищо, а служителят на ДАНС лично му разказал тогава, че до предаване на парите не се стигнало. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама