5 хил. подписа са събрани в Шуменско за референдума на “Шоуто на Слави”

13:03, 13 яну 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 5 хиляди подписа са събрани до този момент в референдума, иницииран в “Шоуто на Слави” в Шуменска област.

Това каза областният координатор на Гражданско движение “ДНЕС” Меглена Димитрова. Тя уточни, че като цяло в Шуменско активността в подкрепа на референдума е добра.

“Хората се интересуват и се подписват “за” референдума. Всеки от тях изтъква  различна причина за това, но в повечето случаи хората искат промяна”, каза Димитрова. Тя допълни, че периодично изпращат събраните подписи в София, за да може те веднага да бъдат проверени.

В Шуменска област събирането на подписи ще продължи до началото на месец февруари. Всеки, който подкрепя референдума, може да се подпише в офиса на Гражданско движение “ДНЕС” на улица “Цар Освободител” 24 (входът откъм булеварда). Освен това доброволци към движението обикалят магазини, жилищни блокове и други обществени места и предоставят подписката на хората.

“Това се налага, защото повечето от гражданите имат ангажименти и не всеки има времето да дойде до офиса ни”, обясни Меглена Димитрова.

В национален мащаб до 8 януари в подкрепа на референдума са събрани 260 хиляди подписа. За внасянето на националния референдум в Народното събрание са нужни над 400 000 подписа.

Въпросите, които се предлагат за референдума са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама