Временна комисия ще бистри проблема с водата на Шумен

13:02, 13 яну 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова временна комисия, която да решава проблемите с питейната вода на Шумен, да бъде създадена към Общинския съвет в града. Това е предлага общинският съветник от Реформаторския блок Добромир Драев.

Той е внесъл докладната записка с предложението и очаква то да мине на предстоящата сесия на местния парламент.

Според Драев причините, които налагат избора на временната комисия е влошеното качество на водата, подавана от ВиК оператора повече от 6 месеца през 2014 г. по показател „мътност“. Освен това няма обосновка на високата цена на доставката на водата до крайния потребител.

Съветникът смята, че целите, които комисията би могла да си постави са анализ на моментното състояние на дейността на ВиК оператора, външна експертиза относно качеството на водата, ценообразуването, търсене на възможности за повишаване качеството на предлаганата услуга, външна експертиза за възможните решения за построяване на пречиствателна станция за питейни води и в крайна сметка разрешаване на дългогодишния проблем на шуменци.

В докладната си Драев посочва, че община Шумен се водоснабдява от повърхностен водоизточник - язовир „Тича“, който е пуснат през 70-те години в експлоатация като водоизточник за поливни нужди. От тогава до момента статутът му остава неясен и дава повод за  възникване на много въпроси както около него, така и за единствения ВиК оператор – „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ООД, снабдяващ Общината с вода за „питейно-битови“ нужди.

Преди повече от 30 години, с решение на Министерски съвет язовирът е обявен за комплексен и по този начин се дава възможност да бъде използван за питейно-битови нужди.

Към момента операторът подава вода с условна чистота към крайните си потребители, която не отговаря по показател „мътност“ в съответствие на Наредба номер 9 на Министерството на здравеопазването за качеството на питейната вода.

В същото време, макар и тя да не отговоря по параметър „качество“ и да се добива от оператора чрез помпажен, смесен (помпажен и гравитачен) и гравитачен метод, цената е една и съща за крайния потребител. Шумен е на 7 място в България по висока цена.

„Съвсем различен е проблемът с параметъра за непрекъсваемост на доставката на вода. Всеки месец ВиК операторът спира водоподаването на целия град с цел ремонт на главен водопровод. В някои случаи тези ремонти продължават до 48 часа и повече. В същото време в общината е изпълнен един проект с европейско финансиране по ИСПА и в момента се изпълнява втори етап на „Воден цикъл“, които би следвало да повишат качеството на подаване на водата и да намалят авариите, но това не се случва.

В продължение на години гражданите на Община Шумен очакват разрешаване на проблемите с ВиК оператора, но видно от сегашното състояние нищо не се променя към по-добро”, коментира Драев.

Макар да бяха предприети мерки, допустими от закона – протести, гражданско неподчинение, подписки, преписки до КЕВР, националния омбудсман и т.н., досега няма видима воля на институциите да разрешат този жизнено важен проблем в града, недоволства общинският съветник.

По думите му, прави силно впечатление, че даже и специализирани институции не вземат становище по проблема с водата в Шумен, което показва, че макар и той да е много сериозен, вероятно се закриля от високо ниво на изпълнителната, съдебната и законодателна власт и води към вероятни корупционни схеми.

„Същото така може ясно да се види, че около проблема с водата в Община Шумен витае силна конспиративност и по неясни причини всички институции отговарят неясно, некатегорично и по един или друг начин, защитавайки интересите на ВиК оператора. Община Шумен е миноритарен собственик с 23% във ВиК оператора, но досега не е реагирала адекватно към проблема, който вече повече от 10 години стои на преден план”, смята Добромир Драев.

Той посочва, че средствата, нужни за постигане на целите на временната комисия ще бъдат за сметка на бюджета на Общинския съвет по чл. 35 от Правилника за организацията и дейността му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама