Кораб ще проучва климата в нашето Черно море през последните 20 000 години

12:19, 13 яну 16 / Любопитно 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството разреши пребиваването на научно-изследователския кораб „Pelagia”, плаващ под знамето на Кралство Нидерландия, в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България, съобщиха от Министерския съвет. Плавателният съд ще пребивава в нашето море в периода от 28 януари до 5 февруари 2016 г. за извършването на океанографска експедиция.

Изследвания ще се извършват по две взаимосвързани научни програми, разработвани от холандски институти. Първата се фокусира върху изследване на климатичните промени в района на Черно море през последните 20 000 години, които ще послужат за подобряване на моделите на съвременните изменения на климата. Втората програма има за цел изследване на микробиологичните съобщества и техните трансформации, породени от климатичните промени.

Дейностите по реализацията на разработваните програми се финансират изцяло от Netherlands Organisation for Scientific Research и European Research Council.

Корабът „Pelagia” не идва за първи път в наши води. Той беше допуснат в българската акватория на Черно море и през 2013 г. за извършването на океанографска експедиция по програмата "PHOXY" с участието на партньори от САЩ, Австралия, Румъния и Турция. Целта на тогавашната експедиция беше да се получи по-добра представа за взаимодействието между елементи като фосфора, желязото, мангана и въглерода в различните окислително-редукционни слоеве във водния стълб и утайките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама