Европа да си затвори границите или да прави затвори, призова Борисов

12:18, 13 яну 16 / Политика 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дъблинското споразумение не работи. Позицията ми винаги е била категорична, че не само трябва да се направят квоти при преразпределението на бежанците в Европейския съюз, но и незабавно трябва да се затворят границите.

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц-контрола в Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg. Думите му дойдоха след въпрос от групата на БСП каква е позицията на българското правителство по отношение на промяна на Дъблинското споразумение.

Според премиера влезлите в Европа, които ще бъдат разселвани, а други - интегрирани, могат да останат. Ставало дума за бежанците, които бягат от война.

"Другите да бъдат връщани по родните им места. Ние подкрепихме квотите, но и те няма как да сработят по простата причина, че няма да правим бежански лагер в България, а направо да направим затвор. Причината е, че придошлите искат да бягат", обясни Борисов.

По думите му в Европа няма позиция, която да ни каже какво и как точно ще случи. Различните държави градели и защитавали своя интерес, защото вътрешнополитическата обстановка във всяка от тях не одобрявала сегашното положение.

"Последните събития показаха, че много трудно тези маси от хора ще бъдат интегрирани. По нашата граница основно са задържани афганистански граждани, които са израснали около войни и талибани. Много е трудно да интегрираш такива хора", призна премиерът.

Бойко Борисов оцени като добра политика оградата по границата ни с Турция, чието изграждане започна в правителството на Пламен Орешарски. "Позицията ни е такава, че незабавно трябва да се спре притокът на бежанците", категоричен е министър-председателят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама