Депутатите с формални обещания за новия сезон, Сидеров им пожела да не станат жертва на убийство

11:50, 13 яну 16 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформи, престъпност, демографската криза, бедност, сигурност - бяха сред най-споменаваните в декларациите на политическите сили в парламента за новия сезон, предаде репортер на София Topnovini.bg. В скучните традиционни речи колегите си и публиката развесели най-вече лидерът на "Атака" Волен Сидеров, а далеч по-интересен за депутати и журналисти се оказа въпросът къде точно ще седне независимият вече Лютви Местан. 

"Не подменяме и не поставяме на заден план реформаторските намерения на управлението, увери председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Посочи, че ще търсят подкрепа и от опозиция в новия политически сезон, а сред основните приоритети изброи съдебната реформа. Обеща и публичните пари да се харчат по-внимателно. 

Лидерът на БСП Михаил Миков му отговори така: "Докато ви слушах, г-н Цветанов, си представих Вълчо Дишев и съпругата му Дона от ловешкото с. Радювене, които измръзнали от студ, а дъщеря им е изчакала 5-6 дни, преди да ги погребе, за да може да им вземе пенсиите и да плати вересиите в магазина". За пореден път определи управлението като разочароващо, като акцентира на бедността и зачестилите убийства, като не пропусна да обобщи, че ГЕРБ разбират от престъпност, защото когато са на власт, тя се увеличава.  

От името на ДПС Четин Казак увери, че партията е независима, българска, системна, светска, демократична и евроатлантическа и използва случая да каже, че никой няма право да ги използва и изправя пред манипулативен избор. (От движението отхвърлиха тезата, че изключването на Лютви Местан е символ на избора Русия или Турция - бел. ред.) Допълни, че ДПС е първата пронатовска партия. 

Реформаторите имат куп приоритети за новия политически сезон. Очерта ги съпредседателят на групата Найден Зеленогорски, който акцентира най-вече върху бъдещия анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ за ускоряване на реформите. Изброи също така Шенген, изясняване на казуса КТБ, новите учебници, съдебната реформа и др. "Динамичните и плаващите мнозинства могат да се окажат плаващи пясъци в управлението", предупреди обаче той. 

Според Валери Симеонов (Патриотичен фронт) изминалата година е била на стабилност и развитие, а патриотите показали, че властта не е само постове. Похвали "нестандартния модел на политическо управление". Не пропусна да спомене Турция в речта си, която обвини, че се намесва във вътрешните ни работи, както и в делата на българското мюфтийство. 

Далеч по-цветен в изказването си беше бившият му съратник и лидер на "Атака" Волен Сидеров, който пожела на депутатите да са на свобода и да не станат жертви на поръчково убийство. "Реформи в концлагер не се правят", каза още Сидеров и отново разви тезата си за колониалното робство, в което според него се намира страната. В речта си той на няколко пъти косвено защити правителството "Орешарски", за разлика от което сегашното управление ни направило фронтова линия.И Сидеров не подмина Турция в изказването си и се обяви за подновяването на проекта "Южен поток". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама