Бъчварова бясна, нападна КРИБ и заплаши критиците на МВР

11:35, 13 яну 16 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Човекът, който управлява МВР е Румяна Бъчварова. Всеки, който поставя този факт под съмнение трябва да го знае от тук нататък. Най-ценният ми консултант е премиерът Бойко Борисов. Докато аз съм министър няма да позволя друг да взима решения за МВР.

Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова на специална пресконференция след редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg. Думите ѝ бяха насочени срещу критиките на бизнеса срещу нея заради убийството на шефа на модна къща "Агресия" Александър Антов. Дори се стигна до искането на оставката ѝ.

"Хората, които говорят за кръгове на влияние в МВР са критици на МВР. Докато аз съм министър няма да позволя друг да взима решения за тази институция. Казвам това сега, защото не мисля, че този факт е брошка за суетата ми, той е голяма отговорност. Не е и ПР", каза още Бъчварова.

МВР не е футбол, който всеки може да коментира

Тя добави, че "по повод коментарите от последните дни ще каже само - стига вече".

"Казвам го на всички политици, които си позволяват да експлоатират темата МВР, казвам го на всички коментатори - това не е футбол, в който всеки може да коментира. Казвам го на всички бивши служители на МВР, които напуснаха и сега са най-големите специалисти по всички въпроси. Те са си получили 20-те си заплати при пенсиониране, но не могат да се откъснат от МВР", допълни вътрешният министър.

МВР не е боксова круша за изразяване на емоции и интереси

Бъчварова беше категорична, че министерството няма да бъде "боксова круша за всеки, който изразява емоциите и интересите си, когато няма какво друго да каже". Министърът добави, че няма да позволи нападките срещу МВР "да се използват за пълнене на страниците на вестниците и минутите в ефирното време на някои медии".

"Всички коментари по отношение на вътрешното министерство са непрофесионални. Всички коментари на хора, които са били в системата са преднамерени и недобронамерени. Няма да допусна създаването на тази среда, защото това демотивира работата на служителите в МВР", отсече тя и допълни, че няма да позволи "разрушаване на МВР".

Бъчварова каза - "Стига вече!"

"Стига вече!", повтори Бъчварова и заяви, че е време да се отнасяме сериозно към тази институция, ако искаме резултати.

Тя обясни, че в много от спекулациите по медиите в последно време, които се говорят по адрес на МВР има и много лични нападки.

Главният секретар не пие и не ходи пиян на работа

"Не допускам нападки и към главния секретар. Вчера бивш служител от структурите на МВР (бел. ред. бившият главен секретар на МВР Николай Радулов) отправи недопустимо обвинения към него. За това искам да заявя, че той не е идвал пиян на работа, защото той не пие", посочи Бъчварова.

Бъчварова допълни, че МВР прави всичко възможно да си върши работата с ресурсите, с които разполага. Тя добави, че никой не иска "МВР да се върне в стария си образ на облечен в черно милиционер".

Посещението в Китай не е било, "за да си гледа кефа"

Министърът коментира и нападките по повод визитата ѝ в Китай. Тя посочи, че контактите с партньорксите служби в чужбина са много важни, "особено в ситуация, в която се борим за сътрудничество".

"Споразумението, което подписах в Пекин, беше обновяване на споразумение, подписано през 1996 година. Това, че един министър пътува по такава работа, не е, за да ходи да си гледа кефа, както се говореше", каза тя.

Остро срещу декларацията на КРИБ

Бъчварова остро осъди и декларацията на КРИБ, в която бе искана нейната оставка, заради убийството на бизнесмена Димитър Антов.

"По-нелепа декларация не сме виждали - ясно личат лични позиции" каза тя и допълни, че позицията е писана от "хора, които не са компетентни".

"Бизнесмените не са специална привилегирована група за МВР. Ако аз трябва да определя кои са привилегированите групи, това няма да са тези, които си почиват по двадесет дни извън България", добави Бъчварова.

КРИБ да гледа проблемите в бизнеса, а не работата на МВР

Тя заяви, че проблемите на бизнеса у нас са в неговия генезис и в историята на неговото развитие в последните двадесет години. По думите и бизнесът трябва да се съсредоточи в нелоялната конкуренция и финансовите измами в тези среди, вместо да оценява работата на МВР.

"До сега не съм чула становище от КРИБ за нелоялната конкуренция и финансовите измами в сектора. Не съм чула КРИБ да обяви награда за служител на МВР, който е разкрил подобни престъпления", коментира Бъчварова по повод вчерашното изявление на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че е склонен да даде награда на всеки, който помогне за разкриването на убийството на Димитър Антов.

Убийствата в София да не се "генерират по истеричен начин"

Вътрешният министър каза още, че убийствата от последните дни са изключително неприятни и тревожни, "но не бива подобен проблем да се генерализира по истеричен начин". Румяна Бъчварова обясни, че през 2015 година около 30% е била повишена разкриваемостта на престъпленията и е "свършена изключително добра работа". Тя допълни, че условно се работи по двете убийства в София, но няма как медиите да искат подробности, тъй като това би затруднило работата по разследването.

"И по двете убийства има досъдебни производства и вече са в прокуратурата. Това, което ме тревожи най-много е, че нямаме развитие по убийството на 16- годишния Георги в Борисовата градина. Лично се занимавам със случая, но все още нямаме резултат. Въпреки че е свършена страхотна работа по този случай, продължаваме да работим", каза тя.

Синдикатите да бъдат честни и да не коментират работата на министерството 

Бъчварова се обърна и към синдикатите, защото в последните дни и "от тях е чула различни мнения и нападки". Тя ги призова да бъдат честни и заяви, че винаги се е съобразявала с тях.

"След срещите ни в Народното събрание ние оттеглихме всички предложения в бюджета, които ги притесниха, но не се отказахме от дебата по тях. Разбрахме се до март да проведем нови разговори", заяви вътрешният министър.

Всички нападки към МВР ще се приемат като "посегателство срещу националната сигурност" 

Тя предупреди, че всеки един нататъшен опит да се дискредитира МВР и да се клевети с неверни неща ще го тълкува като посегателство срещу националната сигурност.

Бъчварова благодари на всички служители на МВР за желанието за работа и мотивацията, с която я вършат. Благодари и на семействата им, че "издържат този натиск".

"Той не е просто срещу Бъчварова, а срещу цялата ни национална сигурност. Ще има тълкуване на поведението, а не политически репресии. МВР не е дъвка за всеки", поясни тя.

Започва реформа във вътрешното министерство 

Бъчварова посочи още, че в началото на следващата седмица ще бъда представена концепцията за реформа в МВР, която е в седем насоки.

"Седем са, защото няма единично решение, което да може да реши проблемите в министерството. Те не са реформаторски, просто трябва да бъдат направени", каза още Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама